News

Probleme pentru asiguraţii RCA! Cei cu decontare directă, obligaţi să justifice banii de reparaţii

18.11.2019 | 21:29
Probleme pentru asiguratii RCA Cei cu decontare directa obligati sa justifice banii de reparatii
ADVERTISEMENT

Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto urmează să fie modificată, astfel încât asiguranții care sunt victimele unor accidente de circulație și care vor primi despăgubiri de la propriul angajator vor fi nevoiți să demonstreze pe ce anume au cheltuit banii! Este posibil ca aceștia să fie nevoiți să restituie banii, în funcție de explicațiile oferite!

Asigurații cu decontare directă ar putea restitui banii primiți de la asigurator

Așadar, asigurații care au activată opţiunea decontării directe de la propriul asigurător RCA şi care au fost prejudiciate în urma accidentelor rutiere vor fi nevoite să arate cum au folosit banii primiţi pentru reparaţii, în maximum 45 de zile.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, suma va trebui returnată, se arată într-un proiect legislativ care va fi adoptat tacit la Senat. Mai exact, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule are şanse mari să treacă tacit de Senat deoarece marți este ultima zi în care mai poate fi dezbătut şi adoptat, iar senatorii n-au programat săptămâna asta nicio şedinţă de plen, scrie adevărul.ro.

Asiguratul trebuie să justifice cheltuirea banilor

În prezent, decontarea directă îi permite victimei accidentului să obţină repararea prejudiciului de la propriul asigurător, care îşi va recupera suma de la firma la care s-a asigurat şoferul vinovat.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care s-a propus această modificare, conform expunerii de motive a proiectului, este faptul că, la acest moment, mulţi beneficiari ai mecanismului decontării directe îşi duc maşina la reparaţii în unităţi neautorizate, la persoane nespecializate şi în condiţii improprii, arată avocatnet.ro. Astfel, modificările i-ar putea obliga pe șoferi să-și repare mașinile în service-uri autorizate.

Dacă legea va trece de Parlament, ulterior, aceasta va completată de o serie de norme ale Autorităţii de Supraveghere Financiară. Este important de menţionat, în acest context, că există posibilitatea ca normele respective să impună condiţii şi cu privire la termenul în care trebuie făcută reparaţia vehiculului avariat.

ADVERTISEMENT

Așadar, pe lângă termenul de 45 de zile de prezentare a decontului, care va curge de la momentul finalizării reparaţiei, există şansa să fie şi un termen în care reparaţia trebuie să fie finalizată, perioadă care va începe, cel mai probabil, de la momentul primirii despăgubirii de la propriul asigurător. În caz contrar, asiguratul ar fi obligat să restituie suma primită.