News

Probleme pentru Tesla. 135.000 de autoturisme au fost retrase de pe piață, din cauza riscului de accidente rutiere

03.02.2021 | 12:09
Probleme pentru Tesla 135000 de autoturisme au fost retrase de pe piata din cauza riscului de accidente rutiere
ADVERTISEMENT

La solicitarea autorităților de reglementare, Tesla a retras de pe piața americană 135.000 de vehicule Model S și Model X, fabricate între 2012 și 2018, din cauza unor defecțiuni ale afișajelor de bord cu ecran tactil.

Potrivit reprezentanților companiei cu sediul în Silicon Valley, acestea s-ar putea bloca, sporind astfel riscul producerii unor accidente rutiere. Decizia a venit în urma scrisorii oficiale transmise pe 13 ianuarie, prin care Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) semnala o gravă problemă de siguranță.

ADVERTISEMENT

Asistăm astfel la o situație fără precedent, în condițiile în care producătorul de automobile obișnuiește să depisteze eventualele defecțiuni și să le remedieze în mod voluntar, înainte ca autoritățile să impună retragerea modelelor respective.

Tesla a retras de pe piața americană 135.000 de autoturisme, din cauza unor defecțiuni tehnice

Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi a declarat pentru CNN că modelele S și X retrase de pe piață puteau duce la accidente rutiere grave, din cauza defecțiunilor ecranelor tactile.

ADVERTISEMENT

Mai exact, blocarea acestora duce nu doar la pierderea imaginilor surprinse de camera retrovizoare, ci și la funcționarea deficitară a semnalizărilor exterioare, precum și a sistemelor de dezaburire și dezghețare a parbrizului, care „pot reduce vizibilitatea șoferului în condiții meteorologice nefavorabile”.

Prin urmare, NHTSA a solicitat companiei americane să retragă de pe piața americană toate cele 135.000 de autovehicule la care au fost semnalate aceste probleme. Deși aștepta un răspuns în termen de două săptămâni, acesta a venit pe 13 ianuarie, chiar în ziua în care a fost transmisă scrisoarea.

ADVERTISEMENT

În scopul de a soluționa ancheta și de a asigura cele mai bune condiții pentru clienți”, Tesla a fost de acord cu o retragere voluntară. Autoritățile au demarat investigațiile în iunie 2020, ca urmare a mai multor reclamații referitoare la blocarea ecranelor tactile de bord.

În noiembrie, când datele au fost actualizate, erau deja 12.523 de reclamații și plângeri cu privire la această problemă „În timpul verificărilor noastre, Tesla a confirmat că toate unitățile se vor bloca, în mod inevitabil, având în vedere capacitatea de stocare limitată a dispozitivului de memorie”, a anunțat, la acea vreme, NHTSA.

ADVERTISEMENT

În multe plângeri se arăta că Tesla le-a cerut proprietarilor să plătească pentru a li se înlocui ecranul tactil, dacă perioada de garanție expirase. În noile condiții, compania va înlocui piesa defectă și va rambursa banii clienților care au plătit pentru reparații.

Retragerea de pe piața americană va începe pe 30 martie. Inițial, NHTSA viza 158.000 de vehicule, dar Tesla a susținut că mașinile cu noul tip de procesor, construite după martie 2018, nu se încadrează în această categorie.

ADVERTISEMENT
Tags: