Problemele cu inima i-au încheiat cariera de fotbalist lui Mihai Teja, iar noul antrenor al FCSB a fost nevoit să se retragă. Între 1986 şi 1997, tehnicianul acum în vârstă de 40 de ani a fost junior la Steaua Bucureşti, unde a împărţit vestiarul cu Alin Stoica, Edi Iordănescu sau Marian Aliuţă.
Mihai Teja avea şanse destul de mari să facă pasul spre echipa mare a Stelei, din moment ce actualul antrenor al FCSB a reuşit să participe la trei cantonamente alături de Marius Lăcătuş, Constantin Gâlcă sau Iulian Filipescu. În plină ascensiune însă, medicii au descoperit că suferă de sindromul WPW (Wolff-Parkinson-White).
În momentul în care era pregătit să facă pasul spre prima echipă, problemele cu inima i-au încheiat cariera de fotbalist lui Mihai Teja. În 2013, atunci când a preluat-o pe U Cluj, antrenorul de 40 de ani a vorbit despre momentele grele prin care a trecut.
“Am avut o problemă de sănătate şi doamna doctor Pufulete de la Centrul de Medicină Sportivă m-a oprit. Mi s-a descoperit sindromul WPW (Wolff-Parkinson-White) la inimă, un fel de tahicardie. La efort foarte mare inima începea să bată foarte, foarte repede şi nu mai puteam să fac faţă efortului. Un an de zile am fost dărâmat psihic, mi se părea că totul s-a năruit. Aveam 17 ani şi jumătate, vârsta la care trebuia să fac pasul spre marea performanţă. Nu mai aveam chef de nimic”, a povestit Mihai Teja într-un interviu acordat celor de la stiridesport.ro.
Mihai Teja a petrecut aproape un deceniu în curtea steliştilor şi a devenit un fan al roş-albaştrilor după ce Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni. De altfel, victoria din 1986 a coincis cu momentul în care noul antrenor al FCSB a făcut primii paşi în fotbal, sub îndrumarea lui Petre Mihai, antrenor care i-a descoperit, printre alţii, pe Ilie Dumitrescu sau Dan Petrescu.
“Am jucat la Steaua, am fost de două-trei ori în cantonamente cu echipa mare. Erau Lăcătuş, Gâlcă, Doboş, Filipescu, iar antrenori erau Mihai Stoichiţă şi Ţiţi Dumitriu. De la şase ani am jucat doar la Steaua. Am fost coleg cu Aliuţă, Alin Stoica, Edi Iordănescu. Cu Aliuţă am fost coechipier opt ani la grupa ’78 a lui Petre Mihai. Am jucat mijlocaş central, mai mult cu sarcini defensive. Sunt stelist de mic, pentru că am prins perioada când Steaua a luat Cupa Campionilor, chiar atunci m-am apucat de fotbal. Ştiţi cum e? Când eşti copil, ţii cu cel mai bun”, a mai precizat Mihai Teja.
După ce s-a retras din fotbal, Mihai Teja a ales să rămână în fenomen şi s-a înscris la cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. În momentul în care se ocupa de juniorii lui Dinamo, antrenorul de 40 de ani a avut şansa să ajungă la Coverciano, unde s-a perfecţionat ca preparator fizic. După stagiul din Italia, noul antrenor al FCSB s-a întors în Şoseaua Ştefan cel Mare şi s-a ocupat de pregătirea fizică a echipei a doua. Cu această ocazie s-a împrietenit cu Ionuţ Badea, care l-a recomandat lui Mircea Rednic în momentul în care s-a transferat la FC Vaslui. “Am avut şansa să lucrez cu mai mulţi jucători importanţi, printre care şi Ionuţ Badea. Aveam o relaţie bună cu el şi când acesta s-a transferat la Vaslui m-a recomandat lui Mircea Rednic. Tocmai plecase preparatorul fizic de acolo şi am mers în locul lui”.
Întâlnirea cu Mircea Rednic i-a schimbat cariera lui Mihai Teja, care a ajuns să fie “secundul” “Puriului” la Dinamo Bucureşti. În vara anului 2007, după ce “câinii” au câştugat titlul în Liga 1 Betano, antrenorul de 40 de ani a ajuns în Ghencea, unde i-a ajutat pe Gică Hagi, Cristiano Bergodi, Marius Lăcătuș, Dorinel Munteanu și Mihai Stoichiță. După alte trei experienţe ca “secund” al lui Mircea Rednic, la Petrolul Ploiești, Khazar Lankaran (Azerbaidjan) și Standard Liege (Belgia), Mihai Teja a fost numit ca “principal”, în 2013, pe banca tehnică a Universităţii Cluj.