Invitații emisiunii FANATIK SUPERLIGA au pus accent pe atitudinea pe care o au unii antrenori din Superliga. Cei doi nu au înțeles de ce nu se respectă organigrama unui club de fotbal, pentru că, în viziunea lor, antrenorii nu dau socoteală nimănui și nu țin cont de director sportiv sau președinte.
Mâna dreaptă a lui Răzvan Burleanu a inițiat analiza. Andrei Vochin nu poate să conceapă că majoritatea antrenorilor nu răspund în fața directorilor sportivi sau altor angajați dintr-un club de fotbal.
„Același tip de anomalie mi se pare atitudinea foarte multor antrenori de a nu da socoteală nimănui. Adică nici măcar șefului lor din club. Adică ei nu înțeleg că există un șef și șeful nu poate fi numai patronul. Că sunt cluburi care au președinte sau director sportiv.
Și conform unei organigrame, ăla este șeful tău. Nu înseamnă că ăla îți va spune ce jucători să bagi, dar ăla are tot dreptul să te întrebe, tu să-i argumentezi, iar el să constate. La antrenament și la jocuri, că ce vorbești tu se pupă cu ce e în teren.
Doar că am senzația că unii dintre antrenori se feresc să dea acest tip de raport tocmai pentru a nu fi acuzați, la un moment dat, că tu nu faci la antrenament ce ar trebui să faci. Adică tu spui: ‘Știu eu cum să-i antrenez, intensitatea știu eu să o dau’. Și un specialist, un director tehnic, se duce la antrenament și spune:
‘Băi, băiatule, ți s-o părea ție că îi dai intensitate, dar antrenamentul ăsta n-are intensitate. Ia să-i măsurăm și noi pauzele dintre exerciții. Ia să vedem exercițiile cât timp au, ia să vedem care este scopul cu care faci exercițiile ăstea’. Pentru că un specialist în domeniul respectiv, te poate întreba pe argumente din domeniul de specialitate de ce faci lucrurile ălea”, a spus Andrei Vochin la FANATIK SUPERLIGA, show live pe FANATIK.ro în fiecare luni, marți și vineri de la 10:30.
Adrian Ilie este de acord cu afirmațiile lui Vochin și a ținut să povestească din experiența personală: „Și patronii de echipe nu folosesc directorii sportivi sau managerul de echipă să-i dea credibilitate în fața antrenorului. Pentru că există între antrenor și directorul sportiv o răceală.
Și patronul nu-l susține, având în vedere că antrenorul poate fi schimbat cu același lot de jucători după 5 etape. Dar directorul sportiv rămâne acolo, din nou, ca să preia situația”, a spus „Cobra” Ilie.
Andrei Vochin confirmă spusele colegului său de la emisiune și face o declarație uluitoare: „Da, pentru că, din punctul meu de vedere, în orice club directorul sportiv este adevăratul păstrător al valorilor clubului. Pentru că dacă tu ai avea un director sportiv competent în care să ai încredere, ăla este cel care îți aduce și antrenori. Ăla este cel care îți aduce și jucătorii.
Altfel, te trezești cu următoarea situație. Vine antrenorul x, îl convinge pe patron de ideile lui și dă afară 10 jucători și aduce 10, după 6 etape președintele spune că nu sunt rezultate și îl dă afară pe antrenor. Vine alt antrenor și ăla zice: ‘Păi, da, dar ce să fac cu ăștia. Că eu joc altceva’.
În momentul în care ai un director sportiv care are o viziune, are foarte clară în cap strategia clubului ăla, nu va angaja. Poate greși și el, nu spun nu, dar niciodată nu va angaja strategie de echipă care joacă posesie, nu va angaja un antrenor de tranziție.
Și atunci, nu va cumpăra jucători pentru tranziție. Va cumpăra jucători cu calități pentru posesie. De asta este extrem de important rolul acestui director sportiv. El este liantul între antrenor, partea tehnică și partea administrativă”, a mai adăugat Andrei Vochin.
Tot din experiența personală, Ilie a confirmat părerea jurnalistului: „Vorbeam cu Monchi de la Sevilla, când Sevilla era sus la nivelul în care câștiga cupele europene, cupa UEFA ani la rând și vorbeam de strategie și asta spunea.
Se mergea la antrenor, sistemul pe care îl jucatu: 4-3-3, că se știa sistemul. Eu aleg antrenorul ca să joace sistemul ăsta. Pentru că eu concep structura clubului și al jucătorilor pe sistemul respectiv. Vorbea cu antrenorul și când antrenorul avea nevoie de 3 poziții pe teren, venea cu câte 2-3 jucători la antrenor.
Extremă stângă, extremă dreaptă sau atacant și antrenorul spunea: ‘Din ăștia 3, oricare’. Aici intervine directorul sportiv: ‘Stai să vedem pe care putem să-l luăm, că unul valorează 25 de milioane și altul valorează 10 milioane’”, a rostit Adi Ilie.
Povestea lui Ilie a fost apreciată de Vochin, iar jurnalistul și-a expus părerea: „E cureaua de transmisie între antrenor. Ăla zice ce nevoi tehnice am și ăla se duce la patron și spune ce posibilități financiare avem. (n.r. Dănuț Lupu: Du-te la FCSB și pune directorul sportiv) Păi aici putem să-l întrebăm pe Adi”, a adăugat Andrei Vochin.
Adi Ilie nu a stat pe gânduri și a răspuns instant: „Eram întrebat de Gigi, la un moment dat, de jucătorii de afară pe care trebuia să-i cumpere, ce cred eu despre ei și dacă ar trebui să vină la echipă. Au fost jucători pe care i-am întors, au ajuns la Dinamo, Osvaldo Miranda, care trebuia să fie cumpărat de noi. A ajuns la Dinamo și ne-a dat două goluri într-un campionat.
Ce se mai întâmpla prin țară, că voia Gigi să-i cumpere pe unii de la Mioveni, nu. Eram întrebat dacă aș fi plătit suma respectivă de transfer”, a completat Adrian Ilie.
Dănuț Lupu a ținut să-și dea cu părerea la ceea ce au discutat cei doi invitați și a fost de acord cu analiștii: „În România va fi foarte greu, fiindcă antrenorii, datorită faptului că unii țin de scaun, le convine mai ușor să vorbească cu patronul decât cu directorul sportiv.
Ceea ce spui tu ar însemna să dai o funcție în plus unuia. Majoritatea patronilor din România vor ei să decidă, nicidecum să fie influențați de directorii sportivi”, a declarat Dănuț Lupu.
Ulterior, în platou s-a discutat despre revenirea lui Sorin Cârțu la Universitatea Craiova. Adrian Ilie a fost primul care a luat cuvântul: „Uite că și Mihai Rotaru îl aduce înapoi pe Sorin Cârțu, de ce? Mai vrea o opinie în plus la ce decizii să ia”. Imediat, Dănuț Lupu i-a dat replica: „Îl aduce înapoi ca să aibă liniște!”.
Andrei Vochin a discutat de necesitatea cursurilor și facultăților care pregătesc oameni pentru acest domeniu: „Bănuiesc că de asta sunt facultăți în care se învață lucrurile ăstea. Tocmai, ca să nu ceri bani și să nu ajungi la vorba domnului Țiriac care spune: ‘Dacă vrei să-ți dau prima oară, să știi că o pomană pot să fac o dată. A doua oară trebuie să-mi oferi și tu ceva’.
În momentul în care te duci să ceri, trebuie să știi că și trebuie să oferi ceva. Și școala de învață să oferi. Sau, cu alte cuvinte, să creezi niște proiecte prin care și ăla care dă bani să aibă de câștigat. Sau, dacă vrei să o spun mai pe limbaj popular, o spun ca în Finaltropica: ‘Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește nimic’. Atunci tu trebuie să înveți la școală poveștile.
Și poveștile înseamnă proiecte pe care trebuie să le gândești, să te duci în fața omului cu bani și să-i spui: ‘Uite, am nevoie pentru așa ceva, pentru că dacă fac asta, obțin asta, obțin asta’. Și el zice: ‘Păi, mă bag și eu. Că și eu dacă-ți dau bani, tu obți asta, eu obțin asta’. Trebuie să fie win-win situation. Altfel e pomană. De asta trebuie să înveți la școală cum să ceri”, a mai spus Andrei Vochin.