News

Procedură de infringement împotriva României declanșată de Comisia Europeană. Motivul: transpunerea mandatului european de arestare

România și Luxemburg sunt vizate de o nouă procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană. Motivul măsurii: transpunerea incorectă a legislaţiei UE privind mandatul european de arestare.
19.05.2022 | 15:55
Procedura de infringement impotriva Romaniei declansata de Comisia Europeana Motivul transpunerea mandatului european de arestare
Lovitură dură primită de România de  la CE. Procedură de infringement pe mandatul european de arestare împotriva țării noastre. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care se încearcă repatrierea unor condamnați de marcă, România primește o lovitură importantă din partea Uniunii Europene (UE).

Lovitură dură primită de România de  la CE. Procedură de infringement pe mandatul european de arestare împotriva țării noastre

Comisia Europeană (CE) a anunțat marți că a deschis o procedură privind încălcarea dreptului comunitar (n.r. infringement) împotriva Luxemburgului și României pentru transpunerea incorectă a legii UE privind mandatele de arestare.

ADVERTISEMENT

”Unele prevederi ale Deciziei-cadru privind mandatul european de arestare nu au fost transpuse corect.

Acestea se referă, de exemplu, la termenele pentru a lua o decizie cu privire la executarea unui mandat european de arestare sau predarea unei persoane căutate”, a arătat Comisia UE într-un comunicat, conform Yahoo Finance.

ADVERTISEMENT

În următoare etapă, cele două state vor primi o scrisoare de punere în întârziere a legii. Din acel moment, acestea au la dispoziţie două luni pentru a notifica executivul comunitar pentru aplicarea măsurilor solicitate, în caz contrar riscând trimiterea unui aviz motivat.

CE arată, pe site-ul oficial, că în cazul în care statul membru nu este de acord cu Comisia sau nu ia măsuri pentru a remedia presupusa încălcare a legislației UE, Comisia poate deschide procedura formală de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

ADVERTISEMENT

Aceasta cuprinde mai multe etape prevăzute de tratate, fiecare fiind reglementată de o decizie formală. Detalii, AICI.

Cum funcționează mandatul european de arestare (MEA)

MEA este o procedură judiciară simplificată transfrontalieră pentru predarea unei persoane a cărei extrădare este solicitată pentru punerea sub acuzare sau executarea unei sentinţe.

ADVERTISEMENT

Potrivit Justie-eu, mandatul reprezintă o cerere pe care o face o autoritate judiciară dintr-o țară UE în scopul arestării unei persoane într-o altă țară membră și predării acesteia pentru urmărirea penală sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate ori a unui ordin de reținere emis în prima țară. Mecanismul se bazează pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești.

Este operațional în toate țările UE și funcționează prin contacte directe între autoritățile judiciare.

În momentul în care execută un MEA, autoritățile trebuie să respecte drepturile procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate , cum ar fi dreptul la informare, dreptul de a beneficia de serviciile unui avocat și ale unui interpret și dreptul de a beneficia de asistență juridică, astfel cum prevede legea din țara în care a avut loc arestarea.

ADVERTISEMENT
Tags: