News

Procedura pentru concediile medicale se schimbă, din august. Ce sancțiuni riscă oamenii

Din august, procedura pentru concediile medicale se schimbă. FANATIK vă spune ce sancțiuni riscă oamenii
22.07.2021 | 20:12
Procedura pentru concediile medicale se schimba din august Ce sanctiuni risca oamenii
ADVERTISEMENT

Modificările se regăsesc într-o ordonanță. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la începutul lunii viitoare.

OUG 74/2021 prevede mai multe schimbări importante. Printre altele, s-au adăugat noi sancțiuni, iar cele deja existente au fost majorate, potrivit Avocatnet.

ADVERTISEMENT

Procedura pentru concediile medicale se schimbă, din august. Ce sancțiuni riscă oamenii

Ordonanța introduce „sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşoară activitatea curentă.”

Fapta este considerată contravenție. Oamenii care vor face acest lucru vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, actul normativ prevede majorarea amenzilor existente. Acestea vor crește cu 1.000 de lei.

Astfel, angajatorii care nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare pentru verificarea modului de determinare a „indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate/ nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuz nejustificat de plată a indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune” vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 3.500 lei la 6.000 lei.

ADVERTISEMENT

Până acum, sancțiunile se încadrau între 2.500 lei şi 5.000 lei. Și medicii prescriptori, care eliberează certificatele de concediu medical fără să respecte prevederile legale, vor avea parte de amenzi majorate.

Acestea vor ajunge de la 6.000 lei până la 11.000 lei. În prezent, acestea erau cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei.

ADVERTISEMENT

Schimbări în procedura pentru concediile medicale

În plus, ordonanța mai implică și schimbări pentru oamenii care se află în concediu medical. Aceștia vor fi monitorizați de medici, pentru recuperarea capacitătății de muncă și revenirea în activitate.

Specialiștii vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii. Acesta va cuprinde indicații terapeutice și igienico-dietetice.

Respectivul plan se va întocmi odată cu eliberarea certificatelor de concediu medical. În caz contrar, medicii vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între  5.000 lei la 10.000 lei.

Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi acordate părinților până în momentul în care acesta împlinește vârsta de 18 ani, după ce CCR a declarat neconstituțională prevederea conform căreia acest tip de concediu putea fi acordat doar până la 16 ani.

ADVERTISEMENT