News

Proceduri schimbate pentru depunerea declarațiilor de avere și de interese. Decizia Camerei Deeputaților

10.06.2020 | 16:03
Proceduri schimbate pentru depunerea declaratiilor de avere si de interese Decizia Camerei Deeputatilor
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede că declarațiile de avere și de interese ale persoanelor plătite din fonduri publice vor trebui depuse în format electronic începând cu anul 2022. Camera Deputaților este forul decizional în cazul acestui  proiect, informează Agerpres.

Declarațiile de avere și interese, exclusiv în format electronic

Proiectul a fost adoptat cu 292 de voturi favorabile și două abțineri.

Pe lângă obligativitatea depunerii declarațiilor în format electronic începând cu anul 2022, proiectul stipulează și semnarea acestora cu ”semnătură electronică calificată”.

ADVERTISEMENT

Începând cu 1 ianuarie 2022, persoanele prevăzute la art.1 alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la art. 1 alin. (1) pct.39, au obligaţia de a completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese în format electronic. Până la data de 31 decembrie 2021, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1-38 pot completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese şi în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, iar acestea se trimit Agenţiei Naţionale de Integritate prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Procedura de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate”, stipulează proiectul de lege.

A fost o introdusă și o prevedere specială legată de situațiile excepționale, precum decretarea stării de urgență. Astfel, în cazuri excepţionale, stare de urgenţă, declaraţiile de avere şi de interese pot fi depuse în format scanat şi, în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, remise Agenţiei Naţionale de Integritate în original.

ADVERTISEMENT

 

Tags: