News

Proces colectiv împotriva Tesla. Angajații companiei râdeau de șoferi și distribuiau imaginile surprinse de camerele de bord

Un proprietar de Tesla din California a dat în judecată vineri producătorul auto într-un viitor proces colectiv, acuzându-l că a încălcat intimitatea clienților
09.04.2023 | 15:04
Proces colectiv impotriva Tesla Angajatii companiei radeau de soferi si distribuiau imaginile surprinse de camerele de bord
Producătorul auto Tesla, dat în judecată. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Procesul a fost intentat după ce Reuters a relatat joi că grupuri de angajați Tesla au împărtășit în privat, prin intermediul unui sistem de mesagerie internă, videoclipuri și imagini uneori foarte invazive înregistrate de camerele de luat vederi ale mașinilor clienților între 2019 și 2022.

Angajații Tesla au violat dreptul la viață privată al clienților

Angajații Tesla au distribuit intern fotografii și videoclipuri private, uneori jenante, surprinse de camerele de luat vederi ale mașinilor, fără consimțământul clienților, încălcând astfel dreptul la intimitate oferit de legislația californiană, potrivit procesului colectiv depus vineri în California.

ADVERTISEMENT

Imaginile, realizate între 2019 și 2022, au inclus un bărbat dezbrăcat care se apropie de o Tesla, copiii oamenilor și videoclipuri cu accidente și furie pe șosea, potrivit plângerii depuse la Tribunalul Districtual din SUA pentru Districtul de Nord din California, scrie Washington Post.

Procesul susține că angajații nu împărtășeau aceste imagini pentru uz comercial, “ci pentru divertismentul de prost gust și delict al angajaților Tesla și, probabil, al celor din afara companiei, precum și pentru umilirea celor înregistrați pe ascuns”. De asemenea, imaginile au fost subiectul unor glume în discuțiile de grup, potrivit plângerii.

ADVERTISEMENT

Procesul a fost intentat după ce acuzațiile au fost raportate pentru prima dată de Reuters joi. Aceasta a luat multe dintre exemplele sale din acel reportaj.

Reclamantul în proces este Henry Yeh, un rezident din San Francisco care deține un Tesla Model Y din 2022. Acest model și multe altele au o cameră orientată spre șofer, pe lângă cele opt camere care surprind zona din jurul vehiculului. Aceste camere ar putea capta imagini din interiorul caselor sau garajelor clienților, se arată în plângerea depusă la tribunalul districtual.

ADVERTISEMENT

Un proces ce ar putea costa Tesla milioane de dolari

Deși Tesla nu a oferit o reacție oficială la această plângere, avocații reclamantului au acuzat compania de încălcarea vieții private a clientului lor. “Nimeni nu a consimțit ca angajații Tesla să le folosească imaginile pentru amuzament”, a declarat Jack Fitzgerald, unul dintre avocații lui Yeh, într-o declarație pentru The Washington Post. “Domnul Yeh a fost șocat să afle că sistemele Tesla nu i-au protejat în mod adecvat intimitatea și intenționează să ceară socoteală Tesla”.

Angajații Tesla au distribuit fotografii ale animalelor de companie ale familiei ca meme-uri și au distribuit unele imagini la “zeci” de colegi, potrivit plângerii.

ADVERTISEMENT

“Faptul că astfel de videoclipuri și imagini au fost puse la dispoziția angajaților Tesla pentru a fi vizualizate și împărtășite, la discreție și în scopuri necorespunzătoare, afectează fiecare persoană care are un vehicul Tesla, familiile lor, pasagerii și chiar oaspeții din casele lor”, se arată în plângere.

În notificarea privind confidențialitatea clienților, Tesla scrie că “înregistrările camerelor de luat vederi rămân anonime și nu sunt legate de dumneavoastră sau de vehiculul dumneavoastră”. În cazul în care utilizatorii își dau acordul pentru partajarea datelor, se arată în avizul de confidențialitate, Tesla va utiliza informațiile pentru a comunica cu clienții, pentru a efectua servicii comerciale și pentru a-și îmbunătăți produsele.

Procesul susține că Tesla a încălcat această politică și dreptul la intimitate al clienților, garantat de legislația californiană, prin stocarea înregistrărilor și apoi prin faptul că a permis angajaților să le acceseze și să le partajeze fără consimțământul clienților. Este posibil ca unele înregistrări să fi fost făcute atunci când mașinile erau oprite, se adaugă în proces.

ADVERTISEMENT