Două familii din Italia se războiesc de 20 de ani din cauza unui grătar. Amplasat chiar lângă curtea vecinilor, fumul care invadează cealaltă gospodărie îi nemulțumește pe italieni.
Scandalul a început încă din 2004, atunci când o familie din Tavernelle di Sovizzo, din nordul Italiei, de lângă Vicenza, a amplasat un grătar, chiar lângă curtea vecinilor.
În acel an, a început un proces deoarece proprietarii erau nemulțumiți de mirosul de fum care le invada gospodăria de fiecare dată când ceilalți decideau să aprindă grătarul, scrie Corriere della Sera.
Mai departe, din cauza faptului că familia Cozza-Monterisi a refuzat să demoleze grătarul, vecinii, familia Tonin, a decis să îi dea în judecată în 2004. După 20 de ani, Curtea de Casație a decis reluarea procesului.
În anul 2007, tribunalul din Vicenza a respins cererea de demolare, dar familia Cozza-Monterisi a fost informată că trebuie să ia o măsură în acest sens și trebuie să se asigure că vecinii nu vor mai fi deranjați de fum.
Evident, familia Tonin nu a fost mulțumită de această măsură, așa că a decis să facă recurs la Curtea de Apel. După alți 12 ani, în 2019, judecătorii le-au dat dreptate în acest sens.
Decizia a fost luată în conformitate cu regulamentul de construcție al municipalității Sovizzo. Grătarul nu ar trebui să fie considerat o clădire și nu ar trebui să facă obiectul reglementărilor privind distanțele obligatorii, scrie presa italiană.
Familia Cozza-Montesiri, cea care a pierdut în apel, a făcut, la rândul ei, recurs la Curtea Supremă. Instanța dă totuși dreptate familiei Tonin, iar în hotărâre se precizează că „există o noțiune unică de construcție, constând în orice lucrare care nu este complet construită în subteran, având caracteristicile de soliditate și imobilitate în raport cu solul, indiferent de tehnica de construcție utilizată.
Prin urmare, regulamentele municipale, fiind norme secundare, nu pot modifica această noțiune codificată, chiar dacă numai în scopul limitat al calculării distanțelor legale”, scrie sursa citată.
Procesul a fost reîntors la Curtea de Apel deoarece avocații familiei susțin că „hornul contează ca și construcție”. În acest sens, va avea loc un nou proces, iar după 20 de ani, cele două familii se reîntorc în sala de judecată.