News

Tribunalul București a fixat termenul pentru procesul în care este acuzat Raed Arafat. Ce i se impută demnitarului

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a ajuns în fața judecătorilor, după ce DNA a stabilit că - în martie 2020 - țara noastră ar fi achiziționat echipamente medicale mult peste prețul pieței.
31.12.2021 | 12:01
Tribunalul Bucuresti a fixat termenul pentru procesul in care este acuzat Raed Arafat Ce i se imputa demnitarului
Raed Arafat este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu privind achizițiile efectuate în pandemie
ADVERTISEMENT

La începutul ședinței de guvern de miercuri, 29 decembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat înființarea unui grup special la nivelul Ministerului Sănătății, care va gestiona de acum înainte pandemia din România, inclusiv abordarea apropiatului val 5.

”Vom pune accentul asupra coordonării asistenței medicale. La nivelul Ministerului Sănătății va fi înființat un grup de management al informațiilor operative în sănătate, care să aibă rol de coordonare a resurselor, acțiunilor și informațiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare și vom conferi greutate asistenței medicale ambulatorii. 

ADVERTISEMENT

Punem la locul cuvenit problematica siguranței pacienților în spital. Trebuie să înțelegem tot ce e de înțeles din incendiile din spitale și să luăm măsuri pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia și consultările cu specialiștii ne-au dovedit că e imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice și monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente”, a precizat Nicolae Ciucă.

Proces complicat pentru Raed Arafat

În ciuda faptului că măsura luată de premierul Ciucă îi va restricționa capacitatea de decizie în problemele specifice pandemiei, Raed Arafat a ținut să ofere joi seara câteva sfaturi populației privind masa de Revelion și petrecerea aferentă.

ADVERTISEMENT

”Masca în exterior nu este obligatorie, dar în zonele aglomerate recomandat este să o purtăm, să respectăm regulile sanitare. Fiecare om vede care este situația. Dacă este ceva organizat și trebuie clar respectate regulile sanitare, atunci respectăm regulile sanitare. 

Noi nu avem cum să venim în casa omului și să impunem reguli, sunt țări care fac acest lucru, dar la noi legislația nu o permite. Recomandarea noastră este să se evite aglomerația în apartament. Deja am auzit oameni care spun – facem la noi acasă o masă de Revelion, dar am hotărât să ne testăm înainte. Cred că asta e o abordare corectă dacă inviți oameni din afara casei”, a comentat Arafat.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat are mai nou și probleme de natură juridică. Luna trecută, procurorii DNA au cerut din partea Tribunalului București redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Raed Arafat într-un dosar în care sunt cercetate achiziționarea de către statul român a unor echipamente medicale la un preț mult mai mare decât cel existent atunci pe piață.

Raportul Curții de Conturi vorbește despre achiziții de echipamente medicale la suprapreț

Cazul a fost declanșat după câteva rapoarte ale Curţii de Conturi, care arătau că cele 300 de venilatoare pentru care România achitase 56.000 lei per bucată aveau un preț de piață de 26.000 de lei (cele din Germania) sau de 7.000-10.000 de lei (cele din China).

ADVERTISEMENT

În total, prejudiciul estimat de procurori prin achiziționarea de echipame1nte medicale se ridică la zeci de milioane de lei. În context, Curtea de Conturi a realizat câteva  rapoarte cu privire la achizițiile de echipamente medicale din anul 2020, pe baza cărora a formulat apoi sesizarea către DNA.

”Raport de control nr.40608/07.07.2020 la Ministerul Sănătății. Inspectorii au identificat posibile infracțiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, iar prejudiciu estimat este de 2.875.160 lei.
Raport de control nr.5442/07.07.2020 pct.C.1 la IGSU. Posibila faptă identificată: abuz in serviciu. Prejudiciu estimat: 10.931.460 de lei.

Raport de control nr. 5442/07.07.2020 pct.A.1 la IGSU. Posibila faptă identificată: abuz în serviciu. Prejudiciu estimat: 4.272.180 lei. 
Raport de control nr.40628/08.07.2020 la Unifarm. Faptele identificate: abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals. Prejudiciu estimat 319.807.361 de lei.
Raport de follow-up nr.40859/15.07.2020 la Unifarm. Faptele vizate: art.64 din Legea nr.94/1992, republicată. Prejudiciu estimat 536.756 de lei”, se specifica în notele Curții de Conturi.

”Raportul Curții de Conturi, pe care noi l-am contestat, era plin de acuzații incorecte”

Următorul termen în procesul în care Raed Arafat este ”intimat”, iar Ministerul Public – ”petent” se va desfășura pe 31 ianuarie anul viitor, la Tribunalul București, când se așteaptă soluționarea cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale pe numele șefului IGSU. De altfel, Arafat s-a apărat deja de acuzațiile aduse, considerând incorect raportul Curții de Conturi.

”Vorbim de raportul Curții de Conturi, pe care noi l-am contestat, era plin de acuzații incorecte asupra unor procese care nu erau finalizate. Când s-a scris raportul despre această pagubă nici măcar nu era finalizat procesul în unele achiziții. Atunci după mai multe discuții, unele aspecte contestate de noi au fost acceptate, și altele care au fost trimise deja la DNA au rămas așa cum erau ele prevăzute în raport, motiv pentru care IGSU s-a îndreptat împotriva raportului Curții de Conturi în instanță.

Acest proces a fost recent intentat de IGSU pentru a discuta raportul la nivelul instanței. Sunt foarte multe aspecte acolo care trebuie discutate până se decide în final că cineva a abuzat în serviciu și a produs pagube statului”, a declarat Arafat, în primăvara acestui an, despre raportul Curții de Conturi.

 

ADVERTISEMENT