News

Acuzat de viol, pe Prințul Andrew îl așteaptă un proces lung și umilitor. Cum a ajuns aici fiul Reginei Elisabeta

Eșecul cererii Prințului Andrew ca judecătorul să respingă procesul intentat de Virginia Giuffre, înseamnă că fiul Reginei va rămâne implicat în proceduri judiciare de durată în viitorul apropiat
14.01.2022 | 16:26
Acuzat de viol pe Printul Andrew il asteapta un proces lung si umilitor Cum a ajuns aici fiul Reginei Elisabeta
Fiul Reginei Elisabeta a II-a va ajunge în fața justiției americane Foto: Reuters, The Guardian, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Procesul introdus de Virginia Giuffre la Manhattan va fi cel mai probabil judecat în fața unui juriu, spun experții în drept american.

Hotărârea judecătorului Lewis Kaplan marchează o victorie pentru femeia care îl acuză de viol de multă vreme.

ADVERTISEMENT

Giuffre, acum în vârstă de 38 de ani, susține de mult timp că a fost forțată să facă sex cu ducele de York la vârsta de 17 ani de doi dintre companionii săi – finanțatorul american Jeffrey Epstein și personajul monden britanic Ghislaine Maxwell.

Acuzat de viol, pe Prințul Andrew îl așteaptă un proces lung și umilitor

„Aceasta este o evoluție uriașă, deoarece înlătură probabil cel mai mare obstacol legal pe care Virginia Giuffre și echipa ei l-au avut pentru a-și aduce cazul în fața unui juriu”, a declarat pentru The Guardian Neama Rahmani, fost procuror federal și co-fondator al West Coast Trial Lawyers.

ADVERTISEMENT

Epstein, un infractor sexual condamnat, s-a sinucis într-o închisoare din New York în vara anului 2019, în așteptarea procesului pentru acuzații de trafic sexual.

Maxwell a fost găsită vinovaă pe 29 decembrie de trafic sexual și acuzații conexe pentru racolarea de adolescente pentru Epstein.

ADVERTISEMENT

Giuffre a susținut pentru prima dată în actele legale depuse în 2015 că a fost forțată să întrețină relații sexuale cu prințul în conacul lui Epstein din New York, pe insula sa privată din Insulele Virgine americane și la casa lui Maxwell din Londra.

Giuffre a intentat procesul civil împotriva prințului la tribunalul federal din Manhattan în august anul trecut, acuzându-l și de agresiune și de suferință emoțională intenționată.

ADVERTISEMENT

Andrew neagă toate acuzațiile. Echipa sa juridică i-a cerut lui Kaplan să respingă acțiunea intentată de Giuffre din mai multe motive.

Motivele pentru care Prințul Andrew a cerut respingerea procesului

Avocații săi au susținut că o înțelegere amiabilă dintre Giuffre și Epstein din 2009 l-ar proteja pe prinț de procesul intentat de femeie.

Ei au subliniat o clauză care exonerează „alte părți și orice altă persoană sau entitate care ar fi putut fi inclusă ca potențial inculpat… din toate și toate felurile de acțiuni și acțiuni ale Virginiei [Giuffre], inclusiv de stat sau federal, cauza și cauze de acțiune”. Andrew nu a fost numit în acest acord.

Andrew a mai susținut că afirmațiile lui Giuffre erau prea vagi, ceea ce înseamnă că nu s-ar putea apăra în mod adecvat împotriva acuzațiilor.

Kaplan a respins pretența de neclaritate și a spus că ar fi prematur ca el să decidă ce înseamnă, exact, acordul din 2009 pentru Andrew.

„Judecătorul Kaplan a spus că este o chestiune de fapt, iar întrebările de fapt ajung la juriu”, a spus Rahmani. „Dacă ar fi fost clar că acordul de reglementare îl cuprindea pe prinț, ar fi putut respinge cazul, dar a ales să nu o facă. El a spus că intenția acordului de reglementare trebuie decisă de un juriu.”

Rahmani a subliniat că „majoritatea mare a proceselor civile se soluționează printr-o înțelegere amiabilă din mai multe motive”.

Este posibil ca victimele să nu dorească să depună mărturie în public despre abuzul sexual. Pe de altă parte, inculpații nu vor să se confrunte cu un proces în cazul în care juriile decid în favoarea acuzatorilor – și nici cu atacul continuu al presei care se poate înteți odată cu un proces public.

Experții sunt convinși că procesul va ajunge în fața unui juriu

Cu toate acestea, Rahmani consideră că acesta este cazul civil rar care este mai probabil să ajungă în fața unui juriu decât să se rezolve în afara instanței.

Giuffre s-a mulțumit anterior cu o sumă nesemnificativă pentru o acțiune de abuz sexual împotriva megamilionarului Epstein.

Și, spre deosebire de mulți alții, Giuffre a discutat deschis despre trauma ei. Ea nu a depus mărturie la procesul lui Maxwell, așa că „aceasta este singura ei șansă de a-și spune povestea într-un mod foarte public”, a spus Rahmani.

Prințul s-ar putea, de asemenea, să se opună unei înțelegeri amiabile din motive proprii. „Prințul Andrew a negat că acest lucru s-a întâmplat vreodată, așa că dacă ar accepta o înțelegere – chiar dacă nu există admitere a răspunderii, chiar dacă încearcă să păstreze confidențialitatea, chiar dacă nu este din motive legale – din motive de PR, cred că acest caz va merge mai departe”, a mai spus Rahmani.

„Este doar o serie de factori care fac din acesta un caz civil foarte unic, motiv pentru care, cred, mult, mult, mult mai probabil să se ajungă la judecată decât celelalte cauze civile.”

Andrew poate lupta împotriva deciziei lui Kaplan, fie cerând judecătorului să revină asupra deciziei, fie cerând unei curți de apel să revizuiască decizia, deși șansele nu sunt în favoarea lui.

„O contestație va fi foarte dificilă”, spune avocata Julie Rendelman. „A fost foarte clar că problemele ridicate de avocații Prințului Andrew sunt o chestiune de fapt, nu o chestiune de drept și, prin urmare, ceva ce trebuie să decidă un juriu, nu judecătorul.”

„Când te uiți la decizia pe care a scris-o judecătorul, ea acoperă toate bazele în ceea ce privește toate problemele ridicate și cred că, în special atunci când vine vorba de o chestiune de fapt pentru un juriu, o instanță de apel este greu să intervină. asupra procesului de luare a deciziilor.”

Deși au fost stabilite unele termene de judecată în acest caz – inclusiv, de exemplu, cel de 28 iulie pentru ca ambele părți să depună o propunere înainte de judecată – acestea ar trebui luate cu prudență.

Depozițiile și prezentarea de probe ar putea stimula depoziții și prezentări de probe suplimentare, ceea ce ar duce la prelungiri ale termenelor limită.

Andrew a declarat că în noaptea în care Giuffre susține că a fost forțată să facă sex cu el la Londra, el și-a adus fiica, Beatrice, la o petrecere pentru copii de după-amiaza târziu la un Pizza Express din Woking. Prințul insistă că a fost atunci acasă cu copiii săi toată noaptea.

Cum a ajuns în această situație fiul Reginei Elisabeta

1999

La începutul anilor ’90, Ghislaine Maxwell, fiica magnatului britanic al presei Robert Maxwell, l-a cunoscut pe bancherul și finanțatorul de investiții Jeffrey Epstein.

Relația lor a fost inițial una romantică, dar s-a transformat Maxwell devenindu-i confidentă și asistentă personală.

Prințul Andrew l-a cunoscut pe Epstein prin Maxwell în 1999, iar Epstein ar fi vizitat reședința privată a Reginei din Aberdeenshire.

Unii au sugerat că cei doi s-au cunoscut mai devreme. O scrisoare din 2011 către Times of London din partea secretarului privat de atunci al prințului, Alastair Watson, sugerează că Andrew și Epstein s-au cunoscut de la începutul anilor ’90.

2000

Andrew, Maxwell și Epstein sunt văzuți împreună la Mar-a-Lago, clubul lui Donald Trump din Florida. Mai târziu în acel an, Epstein și Maxwell participă la o petrecere de aniversare la Castelul Windsor, găzduită de regina.

2001

Andrew și Epstein sunt în vacanță împreună și sunt fotografiați pe un iaht în Phuket, Thailanda, înconjurați de femei topless. Times of London a raportat că vacanța prințului a fost plătită de Epstein.

În același an, Virginia Giuffre, pe atunci în vârstă de 17 ani, susține că a făcut sex cu Andrew în casa lui Maxwell din Belgravia, Londra.

Giuffre, al cărui nume de familie era Roberts la momentul presupuselor incidente, spune că s-a culcat cu Andrew de încă două ori, la casa lui Epstein din New York și la o „orgie” pe insula sa privată din Caraibe.

2008

Epstein este condamnat la 18 luni de închisoare de către o instanță de stat din Florida, după ce a pledat vinovat pentru traficarea minorilor pentru prostituție.

2010

La scurt timp după eliberare, Epstein este vizitat de Andrew la New York. Cei doi sunt fotografiați împreună în Central Park.

Filmări apar ani mai târziu și par să-l arate pe Andrew în conacul lui Epstein din Manhattan, luându-și rămas bun de la o femeie din spatele unei uși.

2011

Andrew renunță la rolul său de trimis comercial al Regatului Unit în urma furiei publice cauzate de fotografiile din Central Park.

2015

Acuzațiile conform cărora Andrew a întreținut relații sexuale cu Giuffre apar în documentele judecătorești din Florida legate de Epstein.

Ziarele spun că a fost forțată să întrețină sex cu Andrew când avea 17 ani, sub vârsta de consimțământ conform legii din Florida.

Palatul Buckingham neagă acuzațiile. Pretențiile împotriva lui Andrew sunt ulterior eliminate din dosarele instanțelor civile din SUA, în urma unei hotărâri a unui judecător federal.

2019

Andrew este acuzat de comportament nepotrivit de o a doua presupusă victimă a lui Epstein, Johanna Sjoberg. Ea susține că i-a atins sânul la apartamentul miliardarului din Manhattan în 2001.

Palatul Buckingham spune că acuzațiile sunt „categoric neadevărate”.

10 august 2019

Epstein este găsit mort în celula sa din închisoare după ce a fost arestat din nou și acuzat de trafic sexual. Un medic legist spune că decesul a fost o sinucidere.

Un pilot de pe avionul privat al lui Epstein, mai târziu în acea lună, susține că Andrew a fost pasager la zborurile anterioare cu finanțatorul și Giuffre.

noiembrie 2019

Andrew participă la un interviu dezastruos la BBC TV, în timpul căruia susține că nu ar fi putut face sex cu Giuffre pentru că era acasă după o vizită la Pizza Express din Woking și că descrierea ei despre dansul lui înainte cu ea nu putea fi adevărată, deoarece nu poate să transpire și că „nu-și amintea că s-a întâlnit vreodată cu această doamnă”.

După câteva zile de reacție negativă, Andrew anunță că se va retrage din îndatoririle publice „în viitorul previzibil”.

27 ianuarie 2020

Procurorul american Geoffrey Berman dă o declarație publică sugerând că a existat „cooperare zero” la anchetă din partea lui Andrew.

8 iunie 2020

După ce Berman susține din nou că Andrew a „închis complet ușa” cu privire la cooperarea cu ancheta americană în martie, avocații prințului insistă că s-a oferit în mod repetat să coopereze și îi acuză pe procurorii americani de inducerea în eroare a publicului și de încălcarea confidențialității.

iulie 2020

Maxwell, care a fost rar văzut în public în ultimii ani, este arestată de FBI sub acuzații legată de Epstein. Mărturiile nesigilate dintr-un caz civil din 2015 dezvăluie o serie de afirmații cu privire la rolul ei în rețeaua de trafic sexual al lui Epstein, inclusiv acuzații conform cărora a antrenat fete minore ca sclave sexuale.

24 septembrie 2021

Oficialii americani confirmă că Prințul Andrew a primit acte judiciare referitoare la un proces civil pentru agresiune sexuală de la Giuffre, pentru a solicita despăgubiri.

Avocații ei au spus mai devreme că ducelui i s-a comunicat oficial actele, dar echipa sa juridică a contestat cererea.

Două săptămâni mai târziu, o instanță din New York le-a acordat avocaților săi permisiunea de a vedea acordul de înțelegere confidențial dintre Giuffre și Epstein.

11 octombrie 2021

Poliția Metropolitană din Londra spune că nu mai ia nicio măsură după o analiză a acuzațiilor conform cărora Prințul Andrew ar fi abuzat-o pe Giuffre.

În august, comisarul de la Poliția Metropolitană, Cressida Dick, a spus că „nimeni nu este mai presus de lege” și că ea a cerut echipei să se uite din nou la material.

30 decembrie 2021

Procesul lui Ghislaine Maxwell se încheie cu un verdict de vinovăție pentru cinci din cele șase capete de acuzare cu care s-a confruntat.

12 ianuarie 2022

Un judecător din New York nu admite solicitarea Prințului Andrew de a respinge procesul civil pentru abuz sexual intentat împotriva lui de Giuffre.

Avocații prințului au încercat să argumenteze că înțelegerea lui Giuffre din 2009 cu Epstein l-a protejat pe duce de a acționa în justiție împotriva lui.

13 ianuarie 2022

Regina Elisabeta a II-a îi retrage fiului său o serie de afilieri militare și de patronaje regale, după ce peste 150 de veterani militari au scris pentru a-și descrie „supărarea și furia”.

ADVERTISEMENT
Tags: