News

Procesul bărbatului care ar fi coordonat atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001 din SUA, reluat

Procesul bărbatului care ar fi stat în spatele atentatelor teroriste de pe 11 septembrie din SUA a fost reluat.
08.09.2021 | 00:11
Procesul barbatului care ar fi coordonat atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001 din SUA reluat
ADVERTISEMENT

Procesul bărbatului care ar fi stat în spatele atacurilor teroriste care au avut loc pe data de 11 septembrie 2001 în Statele Unite va fi reluat, au anunțat oficialitățile în cursul zilei de marți.

Procesul s-a luat marți, la 20 de ani de la atacuri

Astfel, procesul s-a reluat de pe data de 7 septembrie, dar lucrurile sunt departe de a fi stabilite și rezolvate în ceea ce îl privește pe acesta, dar și pe alți patru acuzați în acest caz, relatează presa internațională.

ADVERTISEMENT

La mai bine de 20 de ani de când au avut loc aceste atacuri, iată că procesul creierului care a stat în spatele operațiunii teroriste prin care două avioane au intrat în turnurile gemene din Statele Unite și au ucis mii de oameni se reia.

Cei cinci bărbați care sunt deja în închisoare de 15 ani la baza navală americană de la Guantanamo Bay din Cuba urmează să fie aduși din nou în fața judecătorilor.

ADVERTISEMENT

Procedura va fi prezidată de un nou magistrat militar, acesta fiind al optulea din dosar. Colonelul Matthew McCall a anunțat că nu se va grăbi în acest caz și a transmis că audierea va fi „consacrată calificării”.

Totuși, ceea ce este demn de notat este faptul că procesul despre evenimentele de pe 11 septembrie 2001 poate intra în faza decisivă peste chiar ani de zile, din cauza faptului că sunt formulate o mulțime de recursuri de către avocații apărării.

ADVERTISEMENT

Nici avocații nu știu când se va termina procesul

Mai mult decât atât, unul dintre avocații apărării a spus chiar că nu știe dacă procesul va ajunge vreodată la capăt, la mai bine de 20 de ani de când au avut loc aceste atacuri teroriste.

De asemenea, tot avocații celor acuzați susțin că cei cinci deținuți au fost torturați de către CIA în perioada 2002 – 2006, ei având încă sechele.

ADVERTISEMENT

“Acoperirea torturii este motivul pentru care acești bărbați au fost aduși la Guantánamo, iar acoperirea continuă a torturii este motivul pentru care există încă detenție pe durată nedeterminată la Guantánamo”, a declarat James Connell, un avocat al lui Ammar al Baluchi.

Ce cinci bărbați sunt acuzați de crimă și acte teroriste și au stat deja 15 ani în detenție complet izolați.

De altfel, despre închisoarea de la Guantanamo Bay din Cuba sunt multe speculații negative:

“Tot ce face pentru Statele Unite este să creeze o reputație foarte proastă și să ne facă să arătăm ca niște ipocriți. Deci, sper că va fi închis destul de curând, dar sunt sceptic, deoarece republicanilor le place să facă din el un fotbal politic. Cred că s-ar putea să avem închisoarea Guantanamo pentru anii care urmează”, a declarat avocatul pentru drepturile omului, Clive Stafford Smith pentru Euronews.

Acuzații sunt Khalid Sheikh Mohammed, Ammar al-Baluchi, Walid bin Attash, Ramzi bin al-Shibh şi Mustafa al Hawsawi.

ADVERTISEMENT