News

Procesul deputatei Andreea Cosma se va rejudeca. ÎCCJ a respins sesizarea Curții Europene de Justiție

16.06.2020 | 18:03
Procesul deputatei Andreea Cosma se va rejudeca ICCJ a respins sesizarea Curtii Europene de Justitie
ADVERTISEMENT

Înalta Curtea de Casație și Justiție a dispus rejudecarea procesului în care a fost condamnată Andreea Cosma, deputat PSD. ÎCCJ a respins totodată cererea inculpaților din acest dosar de sesizare a Curții Europene de Justiție, informează News.ro. Sentința este definitivă.

Dosarul va fi rejudecat de secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cei trei inculpați nu au obținut suspendarea rejudecării până când se va pronunța Curtea Europeană de Justiție asupra unor întrebări formulate de aceștia privind interpretarea corectă a unor chestiuni de drept.

ADVERTISEMENT

În acest dosar, Andreea Cosma, fiica fostului președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu, faptă săvârșită în calitate de notar.

Andreea Cosma, condamnată pentru fapte comise ca notar

Ceilalți doi inculpați sunt Florin Anghel, fostul președinte al CJ Prahova din 2004-2008, și Dănuț Cornea, fostul director al Parcului Industrial Plopeni.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA susține că Anghel l-a împuternicit pe Cornea să întrăineze terenuri ale unei foste unități militare cu o  suprafață de circa 40 de hectare. Terenurile au fost vândute fără a fi evaluare și fără licitație publică, iar directorul Dănuț Cornea a semnat actele fără împuternicire din partea adunării generale a acționarilor și fără viza de control financiar preventiv propriu.

Cele nouă terenuri au fost vândute în iunie-august 2008, iar anchetatorii estimează prejudiciul la 17.603.000 lei. Tranzacțiile au fost realizate cu ajutorul Andreei Cosma, care era atunci notar.

ADVERTISEMENT

Dosarul a fost trimis instanței în 2015, însă în ianuarie 2017 dosarul a ajuns de la Curtea de Apel Ploiești la Înalta Curte de Casație și Justiție, ca urmare a alegerii ca deputat a Andreei Cosma. Aceasta a fost condamnată la 4 ani cu executare în decembrie 2018.

Prin decizia de astăzi a ÎCCJ, condamnarea a fost anulată și procesul de reia.