News

Procesul HexiPharma, o nouă amânare. De ce a fost înlocuit expertul chimist care trebuia să facă expertiza tehnică

14.05.2021 | 18:32
Procesul HexiPharma o noua amanare De ce a fost inlocuit expertul chimist care trebuia sa faca expertiza tehnica
Procesul HexiPharma, o nouă amânare. De ce a fost înlocuit expertul chimist care trebuia să facă expertiza tehnică. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Dosarul firmei HexiPharma, acuzată că dilua dezinfectanții pe care îi distribuia apoi în peste 300 de spitale din România, se judecă dar verdictul final a fost din nou amânat.

Pe 13 mai, urma să aibă loc pronunţarea sentinţei definitive, însă instanţa a desemnat un alt expert chimist şi a fixat un nou termen de judecată.

ADVERTISEMENT

Amânarea s-a produs după expertul chimist care ar fi trebuit să întocmească ultimul raport de expertiză tehnică a declarat, în sala de judecată, că nu poate face asta, conform Libertatea.

O nouă amânare a verdictului final în procesul Procesul HexiPharma

Ultima şedinţa de judecată din 13 mai 2021 a durat doar o jumătate de oră. Instanţa a audiat-o pe Daniela Teodorescu, expert chimist.

ADVERTISEMENT

După cinci luni de verificări şi analize, aceasta depus la dosar un raport de expertiză incomplet ce nu răspunde la întrebările instanţei, conform sursei citate.

După mai multe controverse privind modul în care a fost întocmit raportul și colaborarea cu expertul contabil, expertul chimist a spus că nu poate face expertiza pentru că „sunt prea multe documente”.

ADVERTISEMENT

După mai multe consultări, cele două judecătoare au decis înlocuirea expertului chimist şi efectuarea unui nou raport de expertiză. Procurolul de şedinţă şi avocaţii părţilor au fost de acord. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru data de 27 mai 2021.

Procesul Hexi Pharma

În 2017, Parchetul General a trimis în judecată dosarul unde S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost acuzată de săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune, a infracțiunii de uz de fals (61 de acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

ADVERTISEMENT

Au fost acuzați și Flori Dinu, director general al HEXI PHARMA, și Mihai Leva, şef de producţie al HEXI PHARMA.

La 30 ianuarie 2019, Flori Dinu a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare, Mihail Leva, la 3 ani şi 8 luni de închisoare.

Firma a primit o amendă penală de 2.600.000 de lei şi a fost obligată la plata unor prejudicii de peste 16 milioane de euro către 120 de spitale şi servicii de ambulanţă.

Decizia nu e definitivă. Verdictul final urmează să fie dat de Curtea de Apel Bucureşti.

ADVERTISEMENT