Competența de soluționare a acțiunii fusese declinată luni către Curtea de Apel București (CAB) de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Joi, CAB a amânat, pentru luni, judecarea cererii formulate de Călin Georgescu și de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept de anulare a deciziilor Biroului Electoral Central prin care au fost sistate operațiunile de votare în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Marina Alexandru, avocata lui Călin Georgescu, a declarat că a solicitat CAB chemarea în judecată a tuturor membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), iar colega sa a solicitat introducerea în proces a Autorității Electorale Permanente (AEP) și a Ministerului de Finanțe (MF).
„Azi a fost primul termen după declinarea competenței materiale a ÎCCJ, a fost un termen procedural firesc, s-a făcut extindere de chemare forțată în judecată a mai multor intimați.
Noi am cerut să fie chemați toți membrii CSAT, iar colega mea Elena Radu a cerut introducerea AEP și a Ministerului de Finanțe și datorită acestui fapt s-a dat un termen procedural foarte scurt, pe 23 decembrie, luni. Este firesc ce s-a întâmplat azi, era normal”, a declarat joi avocata la Realitatea Plus.
O reacție a avut și Călin Georgescu, care s-a arătat suspicios cu privire la termenul de 23 decembrie, după ce a explicat că procesul a fost amânat pentru săptămâna viitoare din motive procedurale.
„Avocata este avocata noastră de familie, ca să se știe, a fost un grup mare de avocați și mulți alții care au participat special pentru a contribui la această acțiune. Avocații și-au făcut treaba, au fost chestiuni strict procedurale.
Aș dori să spun că nu se poate lua o decizie, cum au sperat mulți, astăzi, pe genunchi, pentru că situația este foarte gravă, foarte complexă, și sigur că, neexistând probatoriu, avem nevoie să venim cu multe alte elemente, pe care doamna avocată Alexandru le-au făcut astăzi.
Termenul este pentru luni, însă cel mai important este că Curtea de Apel, astăzi, a intrat într-un rol de balanță. Poate să fie o coincidență și nu întâmplătoare că s-a anulat până pe 23, iar mandatul președintelui se încheie pe 21”, a declarat fostul candidat independent pentru același post de televiziune.
Acțiunea lui Călin Georgescu are ca obiectiv reluarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din anul 2024, cerând instanțelor de judecată să oblige Biroul Electoral Central să nu țină cont de o hotărâre definitivă și obligatorie emisă de Curtea Constituțională.
Totuși, chiar dacă acțiunea ar fi admisă, prin absurd, situația ar rămâne neschimbată. BEC este obligat să țină cont de hotărârile CCR, care nu pot fi desființate, fiind inatacabile atât la nivel național, cât și internațional, relatează Jurnalul Național.