Life

Procesul lui Alex Bodi îmbogățește avocații din oficiu. Cât îi plătește statul

11.01.2021 | 08:39
ADVERTISEMENT

Procesul lui Alex Bodi reprezintă o adevărată „salvare” pentru avocații din oficiu, care s-au ales cu sume uriașe de bani din partea statului. Afaceristul din Mediaș are o situație destul de profitabilă, din punct de vedere financiar. 

Avocatul lui Bodi, Cătălin Dancu, a declarat că, deși îl reprezintă pe afacerist în cazul dosarului de proxenetism și trafic de persoane în care este implicat, statul a oferit bani și avocaților din oficiu.

ADVERTISEMENT

Alex Bodi a fost ridicat de procurorii DIICOT de la propria locuință în urmă cu două luni. Fostul Biancăi Drăgușanu a stat după gratii până decembrie, fiind plasat în arest la domiciliu chiar înainte de sărbători.

Procesul lui Alex Bodi îmbogățește avocații din oficiu. Cât îi plătește statul

Procesul lui Alex Bodi i-a ajutat să avocații din oficiu să-și umple buzunarele, după ce statul a investit sume uriașe pentru ei. Zilele trecute, afaceristul s-a prezentat în fața magistraților alături de avocatul său, Cătălin Dancu, iar aceștia au hotărât amânare până pe 18 ianuarie.

ADVERTISEMENT

„Magistrații au decis amânare. 18 ianuarie, în ambele dosare. Trebuie studiate cauzele, dosarele, probele, documente video, tot ce este necesar ca și judecătorul să analizeze propunerea și măsurile, pentru care s-a dat termen de 18 ianuarie. Până pe data de 18 nu se întâmplă nimic. Ne vedem pe 18 ianuarie. Măsura rămâne. Rămâne să fie verificată în termenul din 18”, a declarat avocatul lui Bodi pentru Antena Stars.

După ce Cătălin Dancu a făcut aceste declarații, pe portalul instanțelor de judecată a apărut o altă informație, arătând faptul că Alex Bodi a fosr reprezentat de un avocat din oficiu, pe care statul l-a plătit cu 313 lei din bani publici.

ADVERTISEMENT

„Respinge contestaţia declarată de inculpatul Bodi Alexandru Nicolae împotriva încheierii nr. 240 din 28 decembrie 2020 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj pronunţată în dosarul nr. 8851/63/2015/a44, ca nefondată.

În temeiul art. 275 alin 2 C.pr.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare statului. În temeiul art. 275 alin 6 C.pr.pen., onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată în comunicatul magistraților.

ADVERTISEMENT

Ce a spus Cătălin Dancu despre dosarul lui Alex Bodi

După ce a fost întrebat dacă a renunțat să-l mai reprezinte pe Alex Bodi în instanță dat fiind informațiile de pe portalul instanțelor de judecată, Cătălin Dancu a declarat că avocatul menționat mai sus a primit banii de la stat doar pentru că a fost prezent în sală.

„În general, avocații din oficiu sunt în sală, pentru a-i reprezenta pe inculpații care nu au apărător. În cazul clientului meu nu a fost cazul. Instanța i-a acordat suma respectivă doar așa… pentru că a trecut prin sală”, a declarat avocatul Dancu pentru spynews.ro.

Potrivit legii, instanța poate dispune ca inculpatul să fie reprezentat de un avocat din oficiu în anumite condiții, iar stuația lui Alex Bodi nu este una dintre ele. Decizia din dosarul bărbatului pare să fi fost luată pentru a le oferi unor avocați sume mari de bani, deși nu au făcut nimic, ci doar s-au aflat în sala de judecată.

Avocații din oficiu ajung să încaseze lunar aproximativ 20.000 de lei de la stat, dacă se ocupă de trei dosare într-o singură zi, potrivit unui calcul realizat de sursa menționată mai sus.

„Dacă avocatul ales lipsește nejustificat, nu asigură substituirea și refuză să efectueze apărarea, deși a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i acestuia un termen rezonabil și înlesnirile necesare pentru pregătirea unei apărări efective, făcându-se mențiune despre aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheierea de ședință. În cursul judecății, după începerea dezbaterilor, când asistența juridică este obligatorie, dacă avocatul ales lipsește nejustificat la termenul de judecată, nu asigură substituirea și refuză să efectueze apărarea, deși a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, instanța ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i un termen de minimum 3 zile pentru pregătirea apărării”, spune legea cu privire la acest aspect.

Reamintim că Alex Bodi este implicat într-un dosar de proxenetism, trafic de persoane și trafic de droguri de mare risc. Acesta ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional condus de Adrian Tâmplaru, nașul său de cununie și un cunoscut interlop din Sibiu.

ADVERTISEMENT
Tags: