News

Procesul lui Donald Trump a început. Fostul președinte american este acuzat de incitare la insurecție

09.02.2021 | 23:04
Procesul lui Donald Trump a inceput Fostul presedinte american este acuzat de incitare la insurectie
ADVERTISEMENT

Procesul lui Donald Trump a început, marți, în senatul SUA. Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii este acuzat de incitare la insurecție.

Senatul va stabili, în prima etapă și în contextul încheierii mandatului acestuia, dacă procedura care îl vizează pe fostul lider de la Casa Albă este sau nu constituțională. Avocații fostului președinte au respins acuzațiile ca fiind absurde și au menționat că vizează „reducerea la tăcere a unui adversar politic”.

ADVERTISEMENT

În plus, apărătorii lui Trump mizează pe clasarea ca neconstituțională a acuzației, dat fiind faptul că în prima lege americană nu este prevăzută „inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale”. Mandatul acestuia s-a terminat la data de 20 ianuarie, scrie Mediafax.

Procesul lui Donald Trump a început. Fostul președinte american este acuzat de incitare la insurecție

„Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni”, au spus avocații fostului lider de la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Aceștia au mai explicat și că Donald Trump a vorbit „în sens figurat” când le-a cerut oamenilor să lupte împotriva Congresului: „din discurs lipsesc referiri ori încurajări în sensul insurecţiei, violenţelor, acţiunilor infracţionale sau violenţei fizice”.

Totodată, este pusă în discuție constituționalitatea procedurii inculpării pentru demitere. Constituția americană nu prevede această posibilitate, iar instanțele de judecată nu au fost puse în fața unui astfel de caz până acum. Trump este primul președinte din istoria SUA judecat în Senat după expirarea mandatului și vizat de două proceduri de destituire.

ADVERTISEMENT

Vinovăția lui Donald Trump poate fi decisă de o majoritate formată din două treimi din membrii Senatului. Pe lângă toate voturile senatorilor democrați, este nevoie și de 17 ale celor din Partidul Republican.

Fostul președinte american a fost acuzat de incitare la insurecție de către Camera Reprezentanților în contextul evenimentelor tragice de la Capitoliu. „Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite”, se arată în articolul de inculpare.

ADVERTISEMENT

Astfel, acesta ar fi insistat că a câștigat alegerile și ar fi încurajat acțiunile violente: „Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept”, mai adaugă documentul.

ADVERTISEMENT
Tags: