News

Procurorii au cerut achitarea lui Tăriceanu. Fostul președinte al Senatului, cercetat pentru că n-a supus la vot încetarea mandatului unui coleg. Update

Procurorii au cerut achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu, fostul președinte al Senatului, după ce a fost acuzat că nu a supus la vot încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.
09.11.2021 | 18:59
Procurorii au cerut achitarea lui Tariceanu Fostul presedinte al Senatului cercetat pentru ca na supus la vot incetarea mandatului unui coleg Update
ADVERTISEMENT
09-11-2021
17:11

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, poziție în cazul Tăriceanu

Potrivit Știripesurse, Gabriela Scutea, procurorul șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, are o poziție diferită de cea a procurorului de ședință din dosarul Tăriceanu. Aceasta anunță că va utiliza căile legale de atac indiferent de ce concluzii a pus procurorul din subordinea sa.

Parchetul General anunță, într-un comunicat, că procurorul de ședință a pus concluzii potrivit propriei analize, iar poziția acestuia nu va împiedica promovarea unor căi de atac împotriva unei viitoare hotărâri a instanței.

”La dezbaterile ce au avut loc în cursul judecății, în cauza privind un fost președinte al Senatului, procurorul de ședință a formulat concluzii în sensul neîntrunirii tipicității faptei, pe baza evaluării proprii a probelor administrate în cursul urmăririi penale și a judecății, conform art. 67 alin. 2 din Legea nr. 304/2004.

Concluziile procurorului de ședință nu condiționează posibilitatea Ministerului Public de a promova căi de atac împotriva hotărârilor judecătorești, având în vedere rolul Ministerului Public de a apăra interesele generale ale societății”, transmite PÎCCJ.

Solicitarea de achitare a fost făcută, mai exact, de către procurorii de la Parchetul General, față de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

În demersul lor, aceștia au depus concluzii de achitare referitor la acuzațiile de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale, după ce, inițial, s-a dispus că Tăriceanu nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului, încheierea funcției de senator a lui Cristian Marciu. Asta în condițiile în care acesta a fost declarat incompatibil de a mai fi într-o funcție publică.

ADVERTISEMENT

Cristian Marciu, ilegal în rolul de senator în Parlamentul României

Cristian Marciu, în același dosar în care este vizat și fostul lider al Senatului, este acuzat de uzurpare de calităţi oficiale.  Mai exact, Cristian Marciu nu mai avea permisie de ocupare a unei funcții publice, pe parcursul a trei ani, din 4 martie 2015. Însă, el a ocupat mandat de senatpr din de 11 decembrie 2016 până în 2020.

Pe parcusul exercitării funcției, Cristian Marciu a luat parte la şedinţele Senatului, la cele din ședințele permanente şi speciale ale Senatului, ba chiar a și propus și legi și a votat proiecte legislative. Drept urmare, în martie 2021 s-a început audierea lui Călin Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

”Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală cu rechizitoriul nr. 402/P/2018 din 26 noiembrie 2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia de urmărire penală şi criminalistică, privind pe Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton şi Marciu Ovidiu-Cristian-Dan, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii”, conform ÎCCJ.

Cum se apără Călin Popescu Tăriceanu

El a explicat Parchetului că demersul este unul neconstituţional şi ilegal. Asta pentru că parlamentarilor nu li se pot aduce acuzații de abuz în serviciu,

ADVERTISEMENT

”I-am ridicat doamnei procuror o problemă care este de ordin constituţional. Parchetul îşi permite să ancheteze procedurile parlamentare care se circumscriu votului parlamentarilor.

După cum ştiţi, mandatul imperativ este nul. Deci, o astfel de anchetă este neconstituţională sau anticonstituţională şi nelegală.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, i-am explicat că am respectat toate prevederile din Legea 96/2006, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Senatului, care stabileşte care sunt atribuţiile preşedintelui.

Acuzaţia de abuz în serviciu aş spune că este o invenţie, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar.

Noi nu avem atribuţii de serviciu, ci cu totul şi cu totul alte obligaţii, care derivă din exercitarea mandatului de parlamentar”, a spus atunci, într-o declarație de presă,  Călin Popescu Tăriceanu.

ADVERTISEMENT
Tags: