News

Procurorii au reținut 14 persoane în cazul fraudării examenelor pentru permise. Mita ajungea la peste 20.000 de euro pe zi

27.11.2020 | 14:38
Procurorii au retinut 14 persoane in cazul fraudarii examenelor pentru permise Mita ajungea la peste 20000 de euro pe zi
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție a reținut 14 persoane din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava. Grupul infracțional era condus de inculpatul Obreja Radu Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, care, în anumite zile, încasa sub tilul de mită peste 20000 de euro. 

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a 14 persoane, care ar fi format un grup intracțional, dispus pe mai multe paliere. Aceștia încasau sume de bani de la candidați în schimbul promovării examenelelor de obținere a permisului de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

ADVERTISEMENT

Cei 14 inculpați vor fi prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile în cursul zilei de astăzi, iar pentru alte 18 persoane se desfășoară acte de urmărire penală, potrivit unui comunicat al DNA.

Un număr de 14 persoane reținute la Suceava pentru fraudarea examenelor de obținere a permisului de conducere

„În perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în calitatea menționată mai sus, în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

ADVERTISEMENT

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

Reprezentanții DNA anunță că sumele încasate se ridicau la 300-1500 euro pentru examenul practic și 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică. Deasemenea, inculpații asigurau fără programare, facilitau sau urgentau omologarea / verificarea R.A.R, cât și înmatricularea  provizorie și definitivă a autoturismelor. Sumele pe care le încasau pentru aceste fapte de încadrau între 200-1.000 euro.

ADVERTISEMENT

Obreja Radu-Ionuț, conducătorul grupării și șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, este și cel care a avut cel mai mult de câștigat. Banii, cu titlul de mită, pe care acesta putea să-i încaseze, în unele zile și în funcție de numărul candidați care fraudau examenul teoretic, depășeau 20000 de euro.

„În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu “albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuț fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută”, mai arată comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT

Un alt nume care iese în evidență în acest dosar este cel al lui Martin Mihail, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava. Acesta „ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava”. Mai concret, acesta i-ar fi informat pe membrii grupării infracționale cu privire la cercetările ce urmau să aibă loc.

Printre faptele de care acesta este acuzat se numără informarea conducătorului grupului infracțional cu privire la autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal care îl viza, oferirea unor date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant, informarea despre „autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție” și transmiterea de informații cu privire la reclamațiile primite la Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava pentru fapte de corupție în cadrul SPCRPCÎV Suceava. Pentru aceste ajutoare, inculpatul Martin Mihail ar fi primit, printre altele, și un autoturism de teren.

ADVERTISEMENT
Tags: