News

Procurorii cer redeschiderea în dosarul transfuziilor din Craiova. Cinci decese suspecte, raportate în 2017

Procurorii din Craiova cer redeschiderea în dosarul transfuziilor. Cinci decese suspecte, raportate în 2017.
17.08.2021 | 15:54
Procurorii cer redeschiderea in dosarul transfuziilor din Craiova Cinci decese suspecte raportate in 2017
ADVERTISEMENT

Răsturnare de situație în dosarul transfuziilor din Craiova. Procurorii cer redeschiderea acestui caz, la scurt timp după ce tot ei l-au clasat, pe motiv că ”fapta nu există”.

Reamintim că, în 2017, 5 decese suspecte au fost raportate în orașul din Bănie în urma unor transfuzii care au avut loc la Spitalul ”Filantropia”.

ADVERTISEMENT

Procurorii din Craiova, cerere de redeschidere în dosarul transfuziilor. Cinci decese suspecte, raportate în 2017

Pe 29 iunie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a închis cazul a 5 decese suspecte survenite după o transfuzie sangvină din 2017 la Spitalul Municipal Filantropia.

La acea dată, procurorii au constatat că ”fapta nu există”. Pe de altă parte, IML a arătat că ”putea exista o legătură de cauzalitate” între transfuzie și decese în două cazuri, însă Parchetul a considerat că nu e o probă suficientă și n-a mai cerut o supra-expertiză, o tehnică uzuală în astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a anunțat că retrimite în instanță dosarul transfuziilor, clasat de parchetul inferior, cel de pe lângă Judecătoria Craiova. În urma acestei mișcări, procurorii, aceiași care au clasat cazul, vor să redeschidă urmărirea penală, scrie Libertatea.

  • 25 august 2021 este data la care judecătoria Craiova va analiza cererea de redeschidere a urmăririi penale în cazul transfuziei de la Spitalul Filantropia din oraș din 2017
ADVERTISEMENT

Decizie ciudată a procurorilor în acest dosar al transfuziilor

Procurorii din județul Dolj au decis să închidă dosarul, în ciuda faptului că expertiza medico-legală arăta că ar putea exista o legătură între decesele unor pacienți ai Spitalului Filantropia din Craiova și transfuzia sangvină la care fuseseră supuși, unii dintre ei decedând în aceeași seară.

Totodată, o altă expertiză a arătat că sângele era perimat și nu ar fi trebuit administrat, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

În februarie 2017, o anchetă a fost deschisă la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova, după ce 2 pacienți au murit și alți patru au ajuns la terapie intensivă, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. La acea dată, chiar conducerea spitalului a sesizat Poliția. Ulterior, alte 3 persoane care au fost supuse procesului de transfuzie au murit.

Primele două decese au atras atenția autorităților: un bărbat de 64 de ani și o femeie de 81 de ani, care au murit în prima noapte.

Dintre persoanele cărora li s-a făcut rău în perioada de după transfuzie, doar unul, în vârstă de 38 de ani, a supraviețuit.

ADVERTISEMENT
Tags: