News

Procurorii DNA, percheziții la Primăria Capitalei. Mai mulţi funcţionari, urmăriţi penal. Update

DNA a transmis cine sunt funcționarii de la Primăria Capitalei, urmăriți penal, după ce miercuri s-au efectuat percheziții în instituție. S-a verificat și biroul lui Nicușor Dan.
21.04.2022 | 15:55
Procurorii DNA perchezitii la Primaria Capitalei Mai multi functionari urmariti penal Update
DNA, percheziții la Primăria Capitalei. Care ar fi angajații vizați de anchetă. Sursa foto: captură Observator News
ADVERTISEMENT
21-04-2022
12:55

Cine sunt angajații de la Primăria Capitalei, vizați de DNA. Ce acuzații li se aduc

DNA a transmis un comunicat de presă cu toți inculpații percheziționați. Este vorba despre:

  • ”CONSTANTINESCU OCTAVIAN CLEMENT, la data faptei președinte cu drept de vot al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de consilier personal al Primarului General,
  • STOIAN TEODORA, la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de Șef Serviciu Direcția Contracte,
  • CÎMPEANU CARMEN, la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de Șef Serviciu Evidență Achiziții Externe,
  • OLARIU RODICA la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de Expert-Direcția Contracte,
  • SLABU CRISTINA, la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcția de Expert-Direcția Contracte,
  • MINCU DANIELA, la data faptei director general al Direcției Generale Achiziții,
  • Fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul”, a comunicat DNA, într-un comunicat de presă.

De asemenea, acestora se alătură și un asociat unic ”al unei societăți comerciale”, acuzat de obținerea ilegală a unor fonduri. Restul numelor menționate:

”În perioada martie 2015-august 2015, inculpații Constantinescu Octavian Clement, Stoian Teodora, Cîmpeanu Carmen, Olariu Rodica, Slabu Cristina, în calitate de membri ai comisiei de evaluare desemnați pentru atribuirea unui acord-cadru de servicii de evaluare imobiliară a bunurilor imobile în domeniul public/privat sau aflate în administrarea municipiului București și inculpata Mincu Daniela, director general al Direcției Generale Achiziții, ar fi încălcat dispozițiile legale (OUG nr. 34/2006 și O.G. nr. 119/1999), cu ocazia desfășurării celor două proceduri de atribuire a Acordului-cadru, respectiv licitație deschisă și negociere. Aceștia nu ar fi transmis spre publicare un anunț de participare, nu ar fi asigurat un tratament egal și transparent între operatorii economici, stabilind firma câștigătoare deși aceasta nu îndeplinea cele 3 cerințe minime de calificare pentru atribuirea Acordului Cadru, respectiv :
– nu ar fi avut experiență similară în domeniu cu privire la prestarea de servicii de evaluare imobiliară, în ultimii trei ani, cu o valoare cumulată mai mare de 1.000.0000 lei, respectiv 222.230 euro, așa cum a pretins
– nu ar fi depus documentele solicitate referitoare la utilajele/echipamentele tehnice de care dispune și caracteristicile acestora;
– nu ar fi depus Angajamentul ofertantului potrivit căruia, în cazul indisponibilității unor persoane dintre cele nominalizate, le va înlocui numai cu persoane cel puțin la fel de calificate,
La rândul său, reprezentantul firmei câștigătoare ar fi prezentat date false, inexacte ori incomplete referitoare la experiența în domeniu.Faptele descrise ar fi produs Primăriei Municipiului București o pagubă în valoare de 724.424 lei cu TVA lei și un folos necuvenit în același cuantum firmei câștigătoare. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a mai precizat DNA.

La câteva luni după verificările din ianuarie, procurorii DNA revin la Primăria Capitalei pentru noi percheziții.

DNA, percheziții la Primăria Capitalei. Care ar fi angajații vizați de anchetă

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au efectuat percheziții, miercuri dimineața, la Primăria Municipiului București.

ADVERTISEMENT

Potrivit Antena 3, care citează surse din anchetă, ar fi vorba de un dosar din 2014 în care sunt cercetați funcționari de la Direcțiile de Patrimoniu și Achiziții.

În acțiunea lor de miercuri, procurorii anticorupție ar fi ajuns și în biroul primarului Nicușor Dan. S-a întâmplat asta întrucât în arhiva cabinetului edilului general sunt mai multe documente de intrare/ieșire care sunt vizate de aceasta speță.

ADVERTISEMENT

În următoarea etapă a anchetei, procurorii vor transport toate documentele ridicate la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Sursa citată notează că, cel mai probabil, și angajații celor două direcții vor fi chemați la audieri pentru a da declarații.

DNA, percheziții la Primăria Capitalei și în luna ianuarie. Ce spunea Nicușor Dan

DNA a întreprins percheziții la Primăria Capitalei și în debutului anului 2022. În ianuarie, primarul general, Nicuşor Dan, spunea că a predat DNA documente legate de resurse umane, semnând procesul verbal de predare în calitate de conducător al instituției.

ADVERTISEMENT

”Nu e ceva ieşit din comun, au mai fost descinderi ale Parchetelor. În urmă cu câteva luni a fost ceva legat de urbanism, au ridicat acte. Azi au fost legat de resurse umane.

E normal, am prezentat toate actele. Eu am fost… aşa se întâmplă… prima oară a fost mai greu, când m-a sunat la 6 dimineaţa Poliţia să spună că este la Primărie”, spunea Nicușor Dan la acea vreme.

ADVERTISEMENT

DNA anunța, în ianuarie, că perchezițiile au vizat infracţiuni de corupţie comise în perioada 2020-2021. Acestea au avut loc atât la Primăria Capitalei, cât și la Direcția generală de arhitectură, peisagistică și monumente de for public și la Administrația municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

ADVERTISEMENT