News

Procurorul Codruț Olaru, lăsat fără doctorat. CNATDCU îl acuză de “plagiat grosier”

17.05.2021 | 10:07
Procurorul Codrut Olaru lasat fara doctorat CNATDCU il acuza de plagiat grosier
ADVERTISEMENT

Procurorul Codruț Olaru a rămas fără doctorat. CNATDCU îl acuză de “plagiat grosier” și i-a retras titlul.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că teza de doctorat a lui procurorului este plagiată. Astfel, titlul i-a fost retras, potrivit PressOne.

ADVERTISEMENT

Codruț Olaru este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El și-a susținut teza în anul 2013, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar coordonator i-a fost Tudorel Toader, actualul rector al instituției și fost ministru al Justiției.

Procurorul Codruț Olaru, lăsat fără doctorat. CNATDCU îl acuză de “plagiat grosier”

Potrivit secretarului tehnic al instituției, raportul și decizia nu au fost făcute publice pentru că procesul verbal al ședinței nu au fost încă semnate de toți membrii. Întâlnirea a avut loc în mediul online, la data de 12 mai.

ADVERTISEMENT

Surse din cadrul Ministerului Educației au precizat, pentru publicația citată mai sus, că au fost 13 voturi pentru și o abținere. Decizia poate fi contestată în termen de zece zile.

Este a doua sesizare analizată de Consiliu. Precedenta a fost depusă la data de 17 ianuarie 2018. A primit răspuns la mai bine de doi an distanță, în martie 2020, iar verdictul a fost unul favorabil procurorului.

ADVERTISEMENT

Codruț Olaru a încercat să oprească emiterea unui nou verdict cu privire la lucrarea sa științifică. Înainte de ședința Consiliului, acesta a înaintat o acțiune în instanță împotriva Ministerului Educației și a CNATDCU.

În plus, motivând că teza respectivă a primit deja un verdict în luna martie a anului trecut, procurorul a trimis o adresă către ministrul Educației și către președintele CNATDCU Ioan Aurel Pop. Acesta sublinia că o nouă analizare a lucrării „nu ar face decât să reia în mod șicanator aspecte deja soluționate”.

ADVERTISEMENT

Reacția procurorului Codruț Olaru

Contactat de jurnaliștii de la Libertatea, Codruț Olaru a afirmat că nu a aflat despre această decizie: „activitatea CNATDCU în materia plagiatelor se concretizează în emiterea unei Decizii avizată juridic”.

„Eu personal nu am primit nicio altă decizie și nici pe site-ul instituției nu există așa ceva. Este interesant de unde are doamna Șercan (n. red – autoarea materialului PressOne) toate aceste date,” a adăugat.

Procurorul a menționat că modul în care funcționează CNATDCU, în noua formulă organizatorică este nelegal. În acest sens, a recunoscut că a înaintat două acțiuni judecătorești.

„Principial vorbind, ar fi descalificant pentru CNATDCU ca, după o verificare de 28 luni, în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat, să emită un verdict contrar în baza unor noi similare a căror identitate de obiect este evidentă. singura decizie pe care CNATDCU mi-a emis o a fost cea din 1 aprilie 2020, în baza careia, cu o majoritate de 35-1, mi-a fost menținut titlul de doctor în drept,” a adăugat Codruț Olaru.

ADVERTISEMENT