Procurorul-şef al DIICOT: “Un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici”

Un jurnalist britanic al televiziunii Sky News ar fi plătit trei români care să joace rolul de traficanţi de arme într-un reportaj pe care l-a făcut în România. Unul dintre aşa-zişii...
11.08.2016 | 10:38
Procurorulsef al DIICOT Un scenariu care cred ca a fost pus la cale de jurnalistii britanici
ADVERTISEMENT

Un jurnalist britanic al televiziunii Sky News ar fi plătit trei români care să joace rolul de traficanţi de arme într-un reportaj pe care l-a făcut în România. Unul dintre aşa-zişii traficaţi a fost cel care a dezvăluit totul procurorilor, cărora le-a mai spus că jurnalistul Sky News a inventat chiar şi replicile din material. Cazul este anchetat acum de DIICOT, care face percheziţii în locuinţele suspecţilor. Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, că informaţiile obţinute până acum în ancheta din cazul traficului de arme prezentat de postul britanic Sky News confirmă ceea ce a preconizat – un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici.

„În legătură cu dosarul cu armamentul: la această oră se fac percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi pe cele care au colaborat. Au fost identificate armele, s-a descoperit şi autoturismul. Vor fi aduşi azi pentru a fi ascultaţi la Bucureşti, vom veni cu amănunte cu ascultarea lor”, a declarat, miercuri, Daniel Horodniceanu.

ADVERTISEMENT

„Până la această oră se confirmă ce am preconizat – un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici”, a adăugat şeful DIICOT.

Procurorii spun că totul ar fi început pe 18 iulie 2016, în momentul în care un cetăţean român care se afla la muncă în Marea Britanie, Aurelian Mihai Ţană, de 40 de ani, din Mureş, a fost contactat de Sky News. Reprezentanţii postului i-au spus că au nevoie de un ghid, de o persoană care să însoţească echipa postului la o filmare în România despre cât de nociv este traficul de arme. La 29 iulie, echipa Sky News ajunge în România, pe aeroportul de la Târgu Mureş, împreună cu cetăţeanul român care trebuia să-i ajute pe jurnaliştii britanici pentru realizarea unui material cu privire la traficul de arme din Europa.

ADVERTISEMENT

Procurorii au stabilit că în aceeaşi zi, reporterul din Marea Britanie, operatorul şi cetăţeanul român s-au cazat la un hotel din Mureş. A doua zi, românul a adus în faţa jurnaliştilor britanici doi amici, unul chiar finul său. Aceştia au primit instrucţiuni cu privire la modul în care materialul avea să fie realizat. Jurnalistul britanic, spun procurorii, a venit pregătit: adusese nişte geci de camuflaj şi le-a spus celor doi cetăţeni români că trebuie să poarte cagule în momentul în care se filmează materialul. Pentru ca totul să fie cât mai credibil, jurnalistul le-a dat şi replicile pe care trebuiau să le rostească.

Procurorii au stabilit şi locul în care a avut loc filmarea: o zonă împădurită din judeţul Mureş, în localitatea Mărişelu.

ADVERTISEMENT

Procurorii antimafia mai spun că cei trei au fost şi recompensaţi pentru acest efort – ghidul a primit 1.000 de euro, în vreme ce ceilalţi doi cetăţeni, care nu aveau nicio legătură cu traficul de arme – ar fi primit câte 500 de euro.

Armele care apar în filmare sunt arme de vânătoare, care aparţin legal celor doi cetăţeni români. Armele au fost aduse la DIICOT.

ADVERTISEMENT

sursa: digi24.ro