News

Procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi, planuri mari în noua funcție. Propune începerea anchetelor pe 1 iunie

07.04.2021 | 20:36
Procurorulsef european Laura Codruta Kovesi planuri mari in noua functie Propune inceperea anchetelor pe 1 iunie
ADVERTISEMENT

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, are planuri mari în funcția pentru care a fost aleasă încă de la finalul anului 2019. Fosta șefă DNA propune începerea anchetelor încă de pe 1 iunie.

În acest sens, Kovesi le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în care propune ca Parchetul European să își înceapă activitatea de urmărire penală din prima zi a verii calendaristice.

ADVERTISEMENT

Numită în septembrie 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare a UE, Laura Codruta Kovesi a depus jurământul alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare juridică.

Activitatea Parchetului European ar putea debuta la 1 iunie. Propunerea procurorul-șef Laura Codruța Kovesi

Procurorul-șef european, românca Laura Codruța Kovesi, a transmis miercuri, 7 aprilie, o scrisoare către comisarii europeni pentru justiție și pentru buget și administrație, în care propune ca Parchetul European (EPPO) să devină operațional de la 1 iunie 2021 și să înceapă activitatea de investigație și de urmărire penală.

ADVERTISEMENT

În informarea către cei doi oficiali europeni, Kovesi afirmă că de la numirea Colegiului Parchetului European au fost adoptate decizii-cheie pentru înființarea înstituției, a fost recrutat personal pentru biroul central din Luxemburg și a fost pregătit un sistem de gestionare a cazurilor, care ”este gata de utilizare”, scrie Hotnews.

Până la această dată, colegiul EPPO a numit procurori europeni delegați în 10 state membre. În prezent, Biroul Procurorului General European (EPPO) are jurisdicție în 22 de țări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu adere la acest proces.

ADVERTISEMENT

Statele membre ale Uniunii care participă la Parchetul European sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania şi Olanda.

Cu ce se ocupă Parchetul European condus de Kovesi

Parchetul European condus de procurorul Kovesi este un proiect comun al celor 22 state membre ale Uniunii Europene enumerate mai sus, format pentru ca ele să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE.

ADVERTISEMENT

De îndată ce va deveni funcțional, cel mai probabil la 1 iunie 2021, Parchetul European va avea competenţa de a investiga şi urmări penal infracţiuni care afectează bugetul UE, cum ar fi: frauda, corupţia, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA.

ADVERTISEMENT