Chibiţăm cu greii fotbalului: “Doar cu blaturi ne revenim!”

Ediţia "rotundă" cu numărul 20 a Cupei Mondiale începe astă-seară, iar echipa naţională a României priveşte competiţia - pentru a cîta oară?! - la televizor. Din păcate, nu doar prin...
12.06.2014 | 00:08
Chibitam cu greii fotbalului Doar cu blaturi ne revenim
ADVERTISEMENT

Ediţia “rotundă” cu numărul 20 a Cupei Mondiale începe astă-seară, iar echipa naţională a României priveşte competiţia – pentru a cîta oară?! – la televizor. Din păcate, nu doar prin prisma lipsei trilocorilor, ci şi a lipsei arbitrilor de la cea mai importantă competiţie fotbalistică, dar şi cea a oricărui jucător străin ce activează în Liga 1!

Din 1998, de 16 ani, vedem Mondialul la TV. Numai la TV!

Atît echipa naţională cît şi arbitrii români lipsesc de la Cupa Mondială de 16 ani, de la ediţia din Franţa, cînd Zinedine Zidane reuşea dubla în finala cîştigată cu 3-0 contra Braziliei lui Ronaldo! Atunci, trupa lui Hagi, Moldovan şi Dan Petrescu reuşea calificarea de pe primul loc din grupă, după o victorie răsunătoare asupra Angliei lui Owen şi o reuşită de senzaţie a lui Adi Ilie contra Columbiei, dar pierdea în optimi contra Croaţiei! Tot la acel Mondial a luat parte şi ultimul arbitru român care a oficiat la cea mai prestigioasă competiţie fotbalistică: Nicolae Grigorescu!

ADVERTISEMENT

“E vina lui Mircea Sandu! Îl iubeau ăia de la UEFA cum îl iubesc şi eu: mult de tot!”

FANATIK.RO a adunat cîteva opinii cu privire la decăderea “mondială” a fotbalului românesc din toate punctele de vedere, de la personaje cheie! Cel mai virulent a fost Ion Crăciunescu:  “Asta e din cauza şefului ăla de la FRF, care vorbea că mi-a dat mie finală de Liga Campionilor în 1995. Îl iubeau cei de la UEFA pe Mircea Sandu atunci aproape cît de mult îl iubesc şi eu! Avem arbitri foarte buni, peste Germania sau Franţa! Balaj, Tudor sau chiar Colţescu puteau merge la un Mondial fără să-i doară capul! Dar s-a cristalizat un sistem plin de semne de neîncredere şi asta a contat enorm”. 

Ultimul mohican al arbitrajului românesc la un Campionat Mondial, Nicolae Grigorescu, spune că Ovidiu Haţegan ar putea prinde viitorul CM: “În ceea ce priveşte arbitrajul, că aici mă pricep cel mai bine, pot spune că Balaj sau Tudor ar fi meritat delegarea în urmă cu patru ani, dar anumite lucruri nu au fost cum trebuie atunci. Acum, Haţegan e la un pas de grupa de elită şi sper să ajungă acolo pentru a merge la următoarele turnee finale”.

ADVERTISEMENT

“Mai prindem un Mondial cînd o face Chivorchian un blat”

Unul din jucătorii exponenţiali ai actualei echipe naţionale, Ciprian Marica, a comentat, pentru FANATIK.RO decăderea fotbalului românesc: “Ăsta ne este nivelul, unul foarte jos şi ar trebui să ne dea de gîndit, cu atît mai mult în ceea ce priveşte arbitrajul. În plus şi nivelul financiar din fotbalul românesc scade pe zi ce trece, iar asta se simte, de am ajuns ca nici măcar un jucător străin din Liga 1 să nu participe la Cupa Mondială! “

Component al Generaţiei de Aur, Didi Prodan nu a uitat să-i înţepe pe actualii şefi de la FRF: “Fotbalul românesc, din păcate, o ia în jos la toate nivelurile. Începînd cu cel al conducătorilor şi încheind cu jucătorii. O să ne mai calificăm la un Mondial cînd Burleanu va convinge pe cineva cu minciunile sale sau cînd va face Chivorchian vreun blat, că e specializat în treburile astea.”

ADVERTISEMENT

“Patronii stau prin puşcării! Va fi din ce în ce mai rău”

Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, prevede un viitor şi mai sumbru decît cel de acum pentru fotbalul românesc: “Ne ducem în jos, frăţioare, şi în anii viitori va fi din ce în ce mai rău. La noi patronii stau prin puşcării, în timp ce Guvernul nu e interesat de fotbal. Nu că nu mai avem jucători la Mondial, ci am ajuns să nu avem nici măcar o rezervă pe acolo! Păcat de arbitri, că sînt buni, dar îi trage în jos nivelul fotbalului de la noi. Balaj merita pe deplin să fluiere la o Cupă Mondială. Poate şi Haţegan, dar pe el nu-l ajută fizicul deloc.”

Pereira, Beto, Djapka şi Costly, singurele legături între CM şi fotbalul românesc

Singura legătură pe care România o mai are în prezent cu Cupa Mondială este cea a foştilor fotbalişti care în trecut au evoluat în prima divizie a ţării noastre. Alvaro Pereira este unul dintre oamenii de bază ai naţionalei Uruguayului şi în prezent este împrumutat de Inter la FC Sao Paolo. În sezonul 2008-2009, jucătorul de bandă a fost legitimat la CFR Cluj. Un alt fost fotbalist al ardelenilor, portarul portughez Beto, din postura de proaspăt cîştigător al Ligii Europa cu FC Sevilla, a prins lotul naţionalei lusitane, la fel cum s-a întîmplat şi cu Constant Djapka. Fundaşul care a evoluat pentru Pandurii Tîrgu Jiu între 2007 şi 2008 face parte din lotul Coastei de Fildeş. Lista este completată de Carlo Costly, atacantul naţionalei Honduras, cel care a evoluat pentru FC Vaslui în urmă cu patru sezoane.

ADVERTISEMENT

4 este numărul celor care au fost la Cupa Mondială din 2010, din postura de jucători în Liga 1: Pantelis Kapetanos (Grecia / Steaua), Duşan Kuciak (FC Vaslui / Slovacia), Jan Kozak (Politehnica Timişoara / Slovacia), Emmanuel Kone (Internaţional Curtea de Argeş / Coasta de Fildeş)

Pronosticuri “mondiale”: Mitică pariază pe Belgia şi Neymar, Contra şi Ilie Dumitrescu pe Spania lui Diego Costa

Ciprian Marica

Favorită / Surpriză  nimeni  “Nu am echipe favorite, toate au valoare că de aia se numeşte Mondial, dar diferenţa între ele va fi făcută de nivelul de oboseală al jucătorilor, care vin după un sezon solicitant” )

Jucătorul Mondialului: Di Maria ( “Chiar pare neobosit argentinianul!” )

Nicolae Grigorescu

Favorita: Brazilia ( “La acest turneu final se va impune jocul de echipă. Cine îl va presta cel mai bine, va ieşi învingător. Consider că naţionala Braziliei, chiar şi cea a Germaniei se bazează pe modelul de joc de succes al Olandei şi al Ajaxului din anii ’70” )

Surpriza: nimeni ( “Nu vor fi” )

Jucătorul Mondialului: Messi ( “În mod cert, Messi reprezintă, ca şi Cristiano Ronaldo, peste 50 la sută din echipă. Merg totuşi pe Messi” )

Ilie Dumitrescu

Favorita: Spania ( “Spania are un nucleu experimentat de jucători, cel mai bun lot din istoria naţionalei iberice. Cu siguranţă, ei ştiu cum să abordeze un turneu final. După părerea mea, faptul că Diego Costa va juca în atacul Spaniei reprezintă un mare plus, dar oricum au o mulţime de variante în ofensivă. Şi Brazilia e o echipă foarte echilibrată, au jucători buni pe toate posturile şi ar fi fost un mare plus pentru ei, dacă ar fi reuşit să  îl <<semnneze>> pe Diego Costa. Va fi presiune mare pe Brazilia, însă e un avantaj important că joacă acasă. Totuşi. Argentina e cea mai bună echipă de la mijloc în sus. Dar reuşita la acest campionat mondial depinde de cum va evolua în defensivă” )

Surpriza: Italia “Italia, alături de Anglia şi Franţa nu mai sînt ce au fost. Asta pentru că în campionatele ţărilor lor joacă foarte mulţi străini” )

Jucătorul Mondialului: Diego Costa ( “Merg pe Diego Costa. Dar nu cred că un singur jucător poate înclina balanţa pentru o echipă la acest mondial. Toate echipele sînt echilibrate în defensivă şi e foarte greu ca un singur jucător să poată destabiliza un sistem defensiv bine pus la punct. Aici e important să ai un nucleu de jucători care să facă asta” )

Mitică Dragomir

Favorita: Brazilia ( “Pe lîngă valoare, mai joacă şi acasă! Ce vreţi mai mult?” )

Surpriza: Belgia şi Italia “Belgia are jucători unul şi unul, joacă în campionate foarte puternice şi la echipe de top, va fi surpriza plăcută! Cea negativă, o văd pe Italia, e blazată rău!” )

Jucătorul Mondialului: Neymar ( “E dat dracu’, va fi Mondialul lui! În niciun caz al lui Messi!” )

Cosmin Contra

Favorita: Spania ( “Chiar dacă e diferenţă de fus orar, eu mizez tot pe ei. Cred că au cele mai mari şanse să cîştige trofeul, tocmai pentru că este o epocă în care jocul colectiv şi forţa de grup primează”)

Surpriza: Belgia “Trupă foarte solidă şi experimentată, cred că vor fi surpriza pozitivă” )

Jucătorul Mondialului: Diego Costa ( “Va fi Mondialul lui! Cred că va avea explozia pe care o aşteaptă toată lumea” )

Ion Crăciunescu

Favorita: Anglia ( “Ţin cu britanicii, chit că va învinge echipa cea mai completă, cu toate posturile acoperite foarte bine, deci cu lotul cel mai echilibrat. Iar în categoria asta, cred că cel mai bine se încadrează Germania şi Brazilia” )

Surpriza: Ghana “Africanii formează o echipă care poate bate pe oricine, trebuie doar să se concentreze! Ea ar putea fi surpriza plăcută a competiţiei. Şi cum e în grupă cu Portugalia, cred că îi pot elimina pe lusitani, chiar dacă ei îl au pe Ronaldo. Asta ar fi principala surpriză” )

Jucătorul Mondialului: Messi ( “Sînt fanul lui, nu mă dezic de el!” )

Daniel Prodan

Favorita: Spania ( “La această Cupă Mondială se va impune echipa cu cel mai bun grup. Este o competiţie lungă şi orice detaliu contează. De exemplu, faptul că selecţionerul Braziliei, Scolari, a trecut zilele astea printr-un deces în familie (n.r. – un nepot de-al lui a murit în accident de maşină) poate destabiliza mult atmosfera. E omeneşte, pînă la urmă” )

Surpriza: Bosnia

Jucătorul Mondialului: Cristiano Ronaldo ( “E momentul să facă un Mondial de poveste” )

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

ADVERTISEMENT
Tags: