News

Producătorii de ţigări se plâng de noile reglementări! Toţi fumătorii sunt afectaţi

17.06.2019 | 19:37
Producatorii de tigari se plang de noile reglementari Toti fumatorii sunt afectati

Producătorii de ţigări se plâng de noile reglementări propuse de mai mulți parlamentari români! Aceștia spun că iniţiativa de hiper-reglementare în domeniul tutunului loveşte un întreg sector economic şi patru milioane de români, potrivit unui comunict remis publicității de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), organism ce reunește producătorii din industria tutunului.

Producătorii de ţigări se plâng de noile reglementări

Coaliţia avertizează că acest nou proiect propune reglementări radicale, cu severe consecinţe negative atât pentru consumatori, cât şi pentru piaţa legală a produselor din tutun şi cea a produselor alternative, cu risc redus.

Ei avertizează că, în forma actuală, iniţiativa poate afecta mai mult de 10.000 de angajaţi direcţi sau indirecţi ai companiilor producătoare şi distribuitoare, dar şi peste 70.000 de retaileri din România, ţară în care investiţiile totale ale industriei depăşesc 1,5 miliarde de euro.

Producătorii de ţigări se plâng de noile reglementări
Producătorii de ţigări se plâng de noile reglementări

Se dorește interzicerea oricărei reclame la tutun în magazine

„Interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România care comercializează ţigarete va încuraja dezvoltarea pieţei negre în condiţiile în care, vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi uşor de substituit cu cele ilegale, mai ales în judeţele de frontieră, unde contrabanda ajunge şi la 50%. Un efect similar asupra pieţei negre îl va avea şi introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, în condiţiile în care ţigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare”, susţine Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.

Propunerea legislativă nu ţine cont de realităţile pieţei, în care una din şase ţigări consumate este achiziţionată de pe piaţa neagră, la circa jumătate de preţ, şi poate submina eforturile susţinute ale autorităţilor de combatere a contrabandei. România se află la graniţa estică a UE şi este vulnerabilă la comerţul ilegal cu ţigarete, care creşte substanţial la fiecare derapaj al politicilor fiscale şi de reglementare. O astfel de propunere a fost deja respinsă în 2015, fiind considerată de natură a perturba piaţa produselor din tutun din punct de vedere concurenţial”, se arată în comunicat.

Peste 350 de organizaţii non-guvernamentale membre ale „Iniţiativei 2035-Prima Generaţie Fără Tutun a României” au solicitat luna aceasta Parlamentului şi Guvernului modificări legislative prin care să fie îndepărtată orice sursă de publicitate şi promovare pentru produsele din tutun şi în ceea ce priveşte utilizarea produselor din tutun, nicotină sau ţigări electronice în spaţiile publice închise.

Tags: