News

Producția anuală de arme din SUA s-a triplat în ultimii 20 de ani. Administrația Biden luptă cu un val de violențe armate

Producătorii americani de arme au fabricat peste 11 milioane de arme în 2020, de aproape trei ori numărul produs în 2000, arată raportul ATF. Administrația Biden încearcă să combată valul de violențe armate din SUA.
21.05.2022 | 14:21
Productia anuala de arme din SUA sa triplat in ultimii 20 de ani Administratia Biden lupta cu un val de violente armate
Administrația Biden face eforturi pentru combaterea violenței armate în SUA Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Cifrele sunt prezentate într-un raport publicat săptămâna aceasta de Biroul SUA pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi (ATF) care furnizează date aprofundate despre fabricarea și vânzarea armelor de foc și respectarea legislației în domeniu.

Producția anuală de arme din SUA s-a triplat în ultimii 20 de ani

Raportul, numit de administrația Biden drept primul studiu asupra traficului de arme de foc în mai bine de 20 de ani, a fost făcut public la câteva zile după un atac armat în Buffalo, unde presupusul făptuitor avea în posesia sa trei arme de foc achiziționate legal, inclusiv una pe care este acuzat că a folosit-o pentru a împușca 13 persoane, ucigând 10 dintre acestea.

ADVERTISEMENT

Raportul face parte din eforturile în curs de desfășurare ale administrației Biden de a aborda epidemia de violențe armate din America.

„Trebuie să știm cine folosește arme în infracțiuni, astfel încât să ne putem concentra eforturile de aplicare a legii asupra acelor persoane, iar aceste date fac exact asta. Ne ajută să ne adaptăm abordarea la cei mai importanți factori ai violenței armate și să îndepărtăm acei trăgători de pe străzi”, a declarat marți procurorul general adjunct Lisa Monaco, vorbind cu oficiali federali și locali din întreaga țară, la începutul unui summit național de două zile axat pe reducerea violenței.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului, 11.063.910 de arme de foc au fost fabricate în SUA în 2020, comparativ cu 3.932.734 în 2000.

Între 2016 și 2021, peste 45.000 de arme de foc suspectate a fi fabricate în mod privat, inclusiv arme de foc cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de „arme fantomă”, au fost recuperate de oamenii legii de la posibile scene ale crimei și raportate la ATF. Aproape 20.000 dintre aceste arme de foc au fost recuperate și urmărite doar în 2021.

ADVERTISEMENT

Administrația a anunțat luna trecută noi reglementări cu privire la armele fantomă. În martie 2021, FBI a raportat aproape 4,7 milioane de verificări ale antecedentelor, declanșate înainte de vânzarea unei arme de foc, cel mai mare număr de când biroul a început înregistrarea.

Omuciderile, niveluri record în 2021

Omuciderile au depășit niveluri record anul trecut, alimentate de violența armată, în timp ce confiscările și recuperările de arme de foc de către forțele de ordine în mai multe orașe au atins niveluri ridicate de aproape zece ani.

ADVERTISEMENT

Arhiva privind violența armată, care definește un atac armat în masă ca fiind unul în care patru sau mai multe persoane sunt rănite sau ucise, fără să includă făptuitorul, a numărat peste 600 de astfel de atacuri în 2020, comparativ cu 417 în 2019.

Măcelul a continuat și în 2021. Organizația nonprofit, a numărat 25 de crime în masă, pe care le definește drept patru sau mai multe persoane ucise până la jumătatea lunii noiembrie 2021.

Iată o listă incompletă a atacurilor cu victime multiple petrecute în 2021:

9 ianuarie: Evanston, Illinois

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o fată de 15 ani, au fost ucise într-o serie de împușcături în zona Chicago, a spus poliția. Atacatorul înarmat a împușcat în total șapte persoane înainte de a fi ucis de poliție.

24 ianuarie: Indianapolis

Cinci persoane, inclusiv o femeie însărcinată, au fost găsite moarte în interiorul unei locuințe, după ce autoritățile au intrat în contact cu un tânăr de sex masculin, care suferea de răni prin împușcaree. La o zi după atac, a fost arestat.

2 februarie: Muskogee, Oklahoma

Cinci copii și un bărbat au fost uciși, iar o femeie a fost grav rănită când au fost împușcați într-o casă. La fața locului a fost arestat fratele uneia dintre victime. Poliția a spus că crede că victimele sunt rude.

13 martie: Indianapolis

Un atac armat în apropiere de partea de est a orașului a provocat moartea a patru persoane, inclusiv un copil de 7 ani, și a rănit grav o femeie, au spus autoritățile. Poliția a spus că a fost vorba de un conflict domestic.

16 martie: Atlanta

Opt persoane, inclusiv șase femei de origine asiatică, au fost ucise în trei stațiuni balneare, dintre care cel puțin două au fost frecventate de bărbatul înarmat. Atacul a provocat panică în rândul multor asiatico-americani.

22 martie: Boulder, Colorado

Un bărbat înarmat a ucis 10 persoane în interiorul unui magazin alimentar, inclusiv pe primul polițist care a ajuns la fața locului. Bărbatul înarmat a fost rănit și arestat.

28 martie: Essex, Maryland

Un bărbat înarmat și-a ucis părinții, doi oameni la un magazin și apoi pe el însuși într-o atac armat, a spus poliția.

31 martie: Orange, California

Un bărbat înarmat a deschis focul asupra unui birou imobiliar, ucigând patru persoane, inclusiv un băiat de 9 ani. Atacul armat a fost legat cel mai probabil de o „relație de afaceri și personală care a existat între suspect și toate victimele”, au precizat autoritățile.

3 aprilie: Allen, Texas

Autoritățile au spus că doi frați au ucis patru membri ai familiei înainte de a se sinucide. Cadavrele au fost descoperite după ce polițiștii au ajuns la o casă pentru un control.

7 aprilie: Rock Hill, South Carolina

Un fost jucător NFL a împușcat și a ucis un medic, pe soția medicului și pecei doi nepoți ai lor în casa lor, precum și doi tehnicieni în aer condiționat care lucrau în afara casei. Atacatorul înarmat s-a sinucis ulterior, au spus autoritățile.

15 aprilie: Indianapolis

Cel puțin opt persoane au fost ucise, fără a include un bărbat înarmat despre care se crede că și-a luat viața după ce a deschis focul într-un depozit FedEx. Membrii familiei au spus că lucrătorii nu au putut să-și folosească telefoanele mobile la locul de muncă, lăsându-i în imposibilitatea de a confirma că sunt în siguranță ore întregi.

28 aprilie: Boone, North Carolina

Un bărbat în vârstă de 32 de ani și-a ucis mama, tatăl vitreg și doi ofițeri de poliție, înainte de a se împușca mortal la sfârșitul unei confruntări de 13 ore. Un alt ofițer a fost lovit de focuri de armă, dar a nu a fost rănit deoarece glonțul i-a lovit casca de Kevlar.

9 mai: Colorado Springs

Un bărbat a ucis șase persoane înainte de a se împușca mortal la o petrecere aniversară într-un parc de case mobile. Prietenii, familia și copiii erau adunați înăuntru când a avut loc atacul. Atacatorulera „iubitul uneia dintre victime”, a spus poliția.

26 mai: San Jose, California

Nouă persoane au fost ucise într-un atac petrecut la un depou din San Jose, California, a anunțat Biroul Șerifului din districtul Santa Clara. Atacatorul, un muncitor de tranzit, a fost și el ucis, au spus autoritățile.

15 iunie: Chicago

Doi bărbați înarmați au pătruns într-o casă din cartierul Englewood din partea de sud a Chicago și au împușcat opt ​​persoane, ucigând cinci dintre ei. Șapte dintre persoane au fost împușcate în cap, a spus poliția.

20 iulie: Jacksonville, Texas

Trei bărbați au fost arestați după împușcarea mortală a patru persoane în orașul la circa 200 de kilometri sud-est de Dallas. Poliția a spus că ipoteza este că a fost planificat ca un jaf și unul dintre bărbații care au fost arestați a avut o relație cu una dintre victime.

25 iulie: Wasco, California

Un bărbat de 41 de ani înarmat cu o pușcă de asalt și o armă de mână a ucis patru persoane, inclusiv un ofițer de poliție, după ce a luat ostatici într-o casă. Atacatorul a fost împușcat mortal de un polițist.

5 septembrie: Houston, Texas

Un bărbat a împușcat patru persoane, inclusiv un copil de 10 ani și un copil de 12 ani, înainte de a se împușca mortal câteva zile mai târziu. Celelalte victime au fost mama și tatăl vitreg al bărbatului înarmat.

5 septembrie: Lakeland, Florida

Un fost lunetist al Marinei a împușcat mortal patru persoane, inclusiv un copil, în două case și a tras în ofițeri înainte de a fi arestat. Anchetatorii nu știu ce a declanșat atacul.

12 septembrie: Sf. Paul, Minnesota

Patru persoane au fost găsite moarte într-o mașină abandonată într-un câmp de porumb din Dunn County, Wisconsin, după ce au fost împușcate în St. Paul, Minnesota, a spus poliția. Autoritățile nu au precizat de unde au știut că victimele au fost împușcate în oraș.

25 septembrie: Atena, Tennessee

Un bărbat și o femeie au fost acuzați de uciderea a patru persoane în interiorul unei locuințe. Poliția a spus că a existat o dispută cu privire la creșterea unui copil de 10 luni.

20 octombrie: Farwell, Michigan.

Poliția a spus că o femeie și-a împușcat mortal tatăl, sora și alte două persoane în interiorul unei case. Mașina femeii conținea un jurnal care includea o listă cu alte persoane pe care intenționa să le omoare, a mai spus poliția.

14 noiembrie: Tucson, Arizona

Patru persoane – două seturi de frați, înrudiți ca veri – au fost ucise când o petrecere s-a încheiat cu împușcături. Nimeni nu a fost acuzat pentru decese.

28 noiembrie: Lancaster, California

Un tată în vârstă de 29 de ani a fost acuzat că și-a împușcat mortal cei patru copii – de 1, 2, 7 și 11 ani – și pe soacra lui în casa familiei. El a fost arestat și acuzat de cinci capete de acuzare de crimă și trei de agresiune asupra unui copil care a cauzat moartea.

30 noiembrie: Comitatul Clayton, Georgia și Comitatul Oakland, Michigan

Patru oameni au fost uciși după ce un bărbat înarmat a deschis focul la liceul Oxford din suburbia Detroit, Michigan. Câteva ore mai târziu, un ofițer de poliție și două femei au fost împușcați și uciși în timpul unui episod de violență domestică în zona metropolitană Atlanta, a spus poliția. Atacatorul a fost și el ucis.

ADVERTISEMENT
Tags: