News

Produsele care conţin un anumit tip de colorant ar putea dispărea de la raft. Noi reguli în industria alimentară

Comisia Europeană a interzis folosirea albului de titan (E171) ca aditiv alimentar. Această prevedere comunitară va intra gradual în vigoare, de-a lungul următoarelor șase luni.
17.01.2022 | 19:33
Produsele care contin un anumit tip de colorant ar putea disparea de la raft Noi reguli in industria alimentara
ADVERTISEMENT

Aditivii alimentari sau “E-urile” se află în centrul unor controverse extrem de adânci între consumatori, autorități și industria alimentară, mai ales în Uniunea Europenă. Aceste substanțe dau culoare, textură și savoare multor produse pe care le consumăm zi de zi.

În cazul unor dintre acești aditivi alimentari există suspiciuni și chiar studii care să dovedească că reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Atunci când folosirea acestor substanțe reprezintă un pericol pentru oameni, dacă sunt consumate pe termen lung, autoritățile naționale și europene pot decide interzicerea lor.

ADVERTISEMENT

Un astfel de aditiv considerat periculos este dioxidul de titan, “albul de titan” cum este numit în mod comun sau E171, așa cum apare în documentele uniunii europene. Oficialii Comisiei Europene au adoptat o interdicție legată de folosirea acestui aditiv.

Această interdicție va urmează să aibă parte de o aplicare progresivă, după o perioadă de tranziție de șase luni. Asta înseamnă că din vară, produsele și suplimentele alimentare care conțin dioxid de titan nu vor mai exista pe piața europeană.

ADVERTISEMENT

“Siguranța alimentelor pe care le consumă cetățenii noștri și sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict și permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranță pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activități este să ne asigurăm că numai substanțele sigure, susținute de dovezi științifice solide, ajung în farfuriile noastre”, a explicat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

Aceasta a mai adăugat că speră că statele Uniunii Europene vor coopera în ceea ce privește aplicarea interdicției de utilizarea a dioxidului de titan în produsele și suplimentele alimentare în produsele comercializate pe piața europeană.

ADVERTISEMENT

Ce este dioxidul de titan și de ce este interzis?

Dioxidul de titan este unul dintre cei mai utilizați aditivi alimentari și se prezintă ca o pudră albă care este folosită pentru a accentua culoarea albă sau opacitatea alimentelor, produselor de patiserie, suplimentelor alimentare și chiar a unor produse precum pasta de dinți sau cremele cu factor de protecție solară.

Diferite variații ale dioxidului de titan au chiar și aplicații industriale, fiind folosite pentru a îmbunătăți albul vopselelor, materialelor plastice sau a papetăriei. Trebuie subliniat faptul că acești aditivi sunt inferiori celor folosiți în industria alimentară.

ADVERTISEMENT

Decizia Comisiei Europene de a interzice dioxidul de titan (E171) are la baza îngrijorările legate de problemele de sănătate pe care acest aditiv le-ar putea cauza pe termen lung. Trebuie precizat faptul că în unele zone, SUA de exemplu, această substanță este considerată, din punct de vedere legal, sigură pentru consumul uman.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a stabilit că dioxidul de titan poate fi un agent cancerigen. Cu toate acestea, trebuie subliniat că studiile care au stat la baza acestei clasificări au fost realizate pe animale care au inhalat această pulbere.

ADVERTISEMENT