România se confruntă, din nou, cu scumpiri la final de an. După o scurtă plimbare printre rafturile magazinelor putem observa și care sunt produsele pentru care plătim mai mult.
Prețurile sunt în creștere la final de an. Plătim mai mult pentru fructe, legume, detergenți și servicii. Inflația este trasă în sus în această situație și a ajuns la 4,7%.
După o scurtă plimbare printre rafturile magazinelor putem observa cum legumele și fructele s-au scumpit cel mai mult. La legume creșterea este de 11%, iar la fructe este de 14%, potrivit INS, citat de observatornews.ro.
„În cazul nostru, seceta a fost mai severă. S-a reflectat rapid în preţurile legumelor şi fructelor, în trimestrul 3”, a declarat Mugur Isărescu, guvernator BNR, potrivit sursei citate.
Mai mult, pe lângă produse, serviciile au mai avut de suferit modificări. Cele poștale se află pe primul loc în topul scumpirilor. Urmează chiriile și cheltuielile de întreținere ale casei, dar și serviciile din restaurante. Pe lista produselor nealimentare care au înregistrat creșteri de preț se situează detergenții.
„Efectul schemei de plafonare a adaosului comercial. Comercianţii au fost nevoiţi să realoce costurile pe categorii de produse unde nu a fost plafonat adaosul. Unde cererea e relativ constantă”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.
Deși s-au înregistrat și scăderi de prețuri, cum ar fi la mălai, faină sau unt, analiștii economici se așteaptă ca în următoarele luni inflația să tot crească. De asemenea, până acum, prețuri mai mici au fost și la gaze și energie electrică.
„Ca urmare a măsurilor care vor fi luate anul viitor, să vedem alte creşteri de preţuri. Vom avea acest salariu minim european, care va începe să producă efecte. Efectul pe care îl vom vedea va fi o menţinere a puterii de cumpărare. Practic, cu bani mai mulţi, vom cumpăra aceleaşi lucruri pe care le cumpăram cu bani mai puţini”, adaugă Christian Năsulea, profesor de economie, conform sursei precizate.
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 3,45%, iar serviciile cu 7,66%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).