News

Produsele cosmetice te pot îmbolnăvi grav pe termen lung. Ce machiaje trebuie să eviți neapărat și de ce

Machiajele din comerț au potențialul de a te îmbolnăvi grav, iar unele dintre aceste cosmetice ar trebui evitat cu orice preț.
17.06.2021 | 17:20
Produsele cosmetice te pot imbolnavi grav pe termen lung Ce machiaje trebuie sa eviti neaparat si de ce
Produsele cosmetice te pot îmbolnăvi grav pe termen lung. Ce machiaje trebuie să eviți neapărat și de ce. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Produsele de înfrumusețare pentru femei, machiajele de diverse feluri, sunt mult mai dăunătoare decât se credea. Asta chiar și după ce, de-a lungul deceniilor, doamnele și domnișoarele din întreaga lume au militat pentru produse mai sigure pentru acestea. Din păcate, noi cercetări arată că pericolul este departe de a fi trecut.

Un studiu publicat recent de către oamenii de știință de la University of Notre Dame arată că au fost descoperite substanțe PFAS (perfluoroalchili și polifluoroalchili) în mai bine de jumătate din produsele cosmetice populare de pe piață, cu toate că aproape niciuna dintre aceste substanțe dăunătoare nu este trecută în lista de ingrediente.

ADVERTISEMENT

PFAS-urile sunt adăugate în machiaje pentru a spori rezistența la apă și durabilitatea după aplicare a produselor.

În Uniunea Europeană, s-a încercat o interzicere a anumitor substanțe din categoria PFAS, însă rezultatul a fost unul dezamăgitor. Odată interzise anumite substanțe, producătorii le-au înlocuit cu altele similare. 

ADVERTISEMENT

Pățania Comisiei Europene, care încă nu a fost rezolvată, este însă un exemplu bun pentru Statele Unite. Aici, senatoarea republicană Susan Collins și senatorul democrat Richard Blumenthal au propus o lege prin care ar urma să fie interzisă întreaga clasă de chimicale PFAS. O propunere similară este sugerată și în raportul Comisiei cu privire la analiza per- și polifluoroalchililor.

De ce sunt periculoase substanțele PFAS?

Conform Comisiei Europene, clasa de compuși chimici PFAS prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, dar și pentru mediu, deoarece au persistență ridicată, dar și potențial de mobilitate, bioacumulare și toxicitate. Odată ajunse în mediul înconjurător, acestea vor rămâne acolo pentru perioade îndelungate de timp, chiar dacă emisiile de PFAS vor fi oprite imediat.

ADVERTISEMENT

Aceste emisii cauzează acumulări pe termen lung în mediul înconjurător dar și în organismele vii. Există exemple de contaminări cu PFAS ale resurselor fundamentale pentru viața umană, cum ar fi apa sau solul, cu consecințe grave pentru societate.

Mai multe studii desfășurate de-a lungul timpului sugerează că niveluri ridicate de anumite PFAS-uri pot duce la:

ADVERTISEMENT
  • creșteri ale nivelului colesterolului
  • schimbări la nivelul enzimelor ficatului
  • scăderi ale greutăților feților la naștere
  • eficiență scăzută a vaccinurilor la copii
  • risc de tensiune arterială crescută sau de preeclampsia în cazul femeilor însărcinate
  • risc crescut de cancer testicular sau la rinichi

În cazul studiilor de laborator efectuate pe animale, au fost identificate și leziuni asupra ficatului sau asupra sistemului imunitar. De asemenea, au apărut și defecte la naștere, dezvoltare întârziată și chiar decese ale nou-născuților.

Desigur, unele dintre utilizările PFAS au și beneficii în viața de zi cu zi. Există echipamente medicale și echipamente de protecție pentru muncitori care folosesc astfel de substanțe. Conform Comisiei Europene, conceptul utilizărilor esențiale ar urma să identifice utilizările critice ale acestor substanțe și permiterea folosirii lor doar în cazul în care nu există alternative viabile.

”Persoanele care poartă ruj pe buze vor mânca, involuntar, câteva kilograme din acest produs de machiaj de-a lungul vieții”, spune Graham Peaslee, autor principal al studiului și profesor de fizică la Universiy of Notre Dame. ”Însă, spre deosebire de mâncare, chimicalele din ruj și din alte machiaje și produse de îngrijire sunt aproape nereglementate în SUA și în Canada. Din această cauză, milioane de femei poartă PFAS-uri și alte chimicale toxice pe fețe și pe corpuri, zi de zi.”

Din păcate, studiul nu a nominalizat companiile care produc astfel de machiaje, însă arată că problema este una răspândită în industria cosmeticelor.

Cercetarea a fost desfășurată de-a lungul a cinci ani de zile, în trei țări, cu sprijinul a 16 cercetători de la cinci universități și de la Green Science Policy Institute. Aceștia au cumpărat 213 de produse cosmetice din magazine precum Sephora, Target și Ulta Beauty, apoi au analizat ingredientele.

Ce produse cosmetice trebuie să eviți

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că PFAS-uri erau prezente în 82% dintre rimelurile rezistente la apă, în 63% dintre fondurile de ten și rujurile lichide analizate și în 55-58% dintre cosmeticele pentru ochi și pentru buze. 

Astfel, majoritatea produselor cu conținut de PFAS erau promovate de către producători ca fiind rezistente la apă și rezistente pe perioade lungi de timp.

Îngrijorător este că doar 8% din cele 231 de cosmetice studiate aveau măcar un PFAS listat ca ingredient. 

Arlene Blum, coautor al studiului și director executiv al Green Science Policy Institute subliniază faptul că PFAS-urile nu sunt ingrediente necesare în produsele de machiaj și că ar trebui, pur și simplu, interzise. ”E timpul să scoatem întreaga clasă de per- și polifluoroalchili din produsele cosmetice și să ținem aceste chimicale toxice departe de corpurile noastre”, afirmă aceasta, conform fastcompany.com.

ADVERTISEMENT
Tags: