ADVERTISEMENT
News

Produsele din plastic de unică folosință, interzise în UE din 3 iulie. România încă nu a definitivat legea. Anunțul ministrului Mediului

Produsele din plastic de unică folosință nu vor mai fi comercializate în UE din 3 iulie. România nu a definitivat încă această lege.
Autor: Adrian Baciu | 02.07.2021 | 10:22
Produsele din plastic de unică folosință, interzise în UE din 3 iulie. România încă nu a definitivat legea. Anunțul ministrului Mediului
Produsele din plastic de unică folosință, interzise în UE din 3 iulie. România încă nu a definitivat legea. Anunțul ministrului Mediului. Sursa foto: cursdeguvernare.ro

De sâmbătă, 3 iulie, în Uniunea Europeană (UE) se va aplica Directiva privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Unele dintre acestea, farfurii și tacâmuri de unică folosință, paie sau bețișoare de urechi, nu vor mai putea fi puse pe piață în statele membre.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că mai sunt câteva ore până la intrarea în vigoare a prevederii, România pare în ”offside”.

Deși a avut la dispoziție 2 ani pentru a transpune în legislația internă Directiva UE, țara noastră nu a făcut-o nici până acum, cu o zi înainte ca prevederile europene să înceapă să se aplice.

ADVERTISEMENT

Produsele din plastic de unică folosință nu vor mai fi comercializate în UE din 3 iulie. Ce se întâmplă în România

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, arată cu degetul către alte două ministere care ar fi responsabile de această întârziere.

Oficialul Guvernului a declarat că “nu prea a primit semnale, nici sprijin” de la Ministerul Sănătăţii, iar ”Ministerul Economiei nu ştie să calculeze impactul sau consecinţele fabricării acestor produse din plastic”.

ADVERTISEMENT

”Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sănătăţii, deşi ţigările şi filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, într-un fel, în ograda, în curtea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu ştie să calculeze un impact sau consecinţele interzicerii producţiei acestor produse din plastic.

Indiferent de abordarea instituţională, noi avem obligaţia să implementăm Directiva şi să facem transpunerea în cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dacă ne mişcăm destul de repede şi avem un ok din partea asociaţiilor, a producătorilor, din partea întregului spectru afectat de transpunerea acestei directive.

ADVERTISEMENT

Putem eventual să mai aşteptăm un pic şi să vină înapoi Parlamentul, din septembrie, să intre pe procedură parlamentară standard. Acest lucru va genera un risc de penalităţi, de infringement din partea Comisiei.

Nu suntem singura ţară care nu e gata cu această procedură, dar mie mi-ar fi plăcut să fim printre cei care au rezolvat aceste chestiuni în timpul stabilit, sau înainte de deadline-ul stabilit pentru transpunere”, a explicat ministrul Mediului, conform ȘtirileProtv.

ADVERTISEMENT

Care sunt produsele din plastic interzise în UE din 3 iulie

În martie 2019, Parlamentul European a decis ca articolele de plastic de unică folosință să fie interzise începând cu anul 2021.

Directiva a fost adoptată cu o largă majoritate, primind 560 de voturi “pentru” și doar 63 de voturi “împotrivă” și abțineri. Noua lege se va aplica pe tot teritoriul UE din 3 iulie.

ADVERTISEMENT

Următoarele produse vor fi interzise în UE:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
  • Farfurii din plastic de unică folosință
  • Paie din plastic
  • Bețișoare de urechi din plastic
  • Bețișoare din plastic pentru baloane
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!