News

Produsele din plastic de unică folosință, interzise în UE din 3 iulie. România încă nu a definitivat legea. Anunțul ministrului Mediului

Produsele din plastic de unică folosință nu vor mai fi comercializate în UE din 3 iulie. România nu a definitivat încă această lege.
02.07.2021 | 10:22
Produsele din plastic de unica folosinta interzise in UE din 3 iulie Romania inca nu a definitivat legea Anuntul ministrului Mediului
Produsele din plastic de unică folosință, interzise în UE din 3 iulie. România încă nu a definitivat legea. Anunțul ministrului Mediului. Sursa foto: cursdeguvernare.ro
ADVERTISEMENT

De sâmbătă, 3 iulie, în Uniunea Europeană (UE) se va aplica Directiva privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Unele dintre acestea, farfurii și tacâmuri de unică folosință, paie sau bețișoare de urechi, nu vor mai putea fi puse pe piață în statele membre.

În ciuda faptului că mai sunt câteva ore până la intrarea în vigoare a prevederii, România pare în ”offside”.

ADVERTISEMENT

Deși a avut la dispoziție 2 ani pentru a transpune în legislația internă Directiva UE, țara noastră nu a făcut-o nici până acum, cu o zi înainte ca prevederile europene să înceapă să se aplice.

Produsele din plastic de unică folosință nu vor mai fi comercializate în UE din 3 iulie. Ce se întâmplă în România

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, arată cu degetul către alte două ministere care ar fi responsabile de această întârziere.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului a declarat că “nu prea a primit semnale, nici sprijin” de la Ministerul Sănătăţii, iar ”Ministerul Economiei nu ştie să calculeze impactul sau consecinţele fabricării acestor produse din plastic”.

”Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sănătăţii, deşi ţigările şi filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, într-un fel, în ograda, în curtea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu ştie să calculeze un impact sau consecinţele interzicerii producţiei acestor produse din plastic.

ADVERTISEMENT

Indiferent de abordarea instituţională, noi avem obligaţia să implementăm Directiva şi să facem transpunerea în cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanţă de Urgenţă, dacă ne mişcăm destul de repede şi avem un ok din partea asociaţiilor, a producătorilor, din partea întregului spectru afectat de transpunerea acestei directive.

Putem eventual să mai aşteptăm un pic şi să vină înapoi Parlamentul, din septembrie, să intre pe procedură parlamentară standard. Acest lucru va genera un risc de penalităţi, de infringement din partea Comisiei.

ADVERTISEMENT

Nu suntem singura ţară care nu e gata cu această procedură, dar mie mi-ar fi plăcut să fim printre cei care au rezolvat aceste chestiuni în timpul stabilit, sau înainte de deadline-ul stabilit pentru transpunere”, a explicat ministrul Mediului, conform ȘtirileProtv.

Care sunt produsele din plastic interzise în UE din 3 iulie

În martie 2019, Parlamentul European a decis ca articolele de plastic de unică folosință să fie interzise începând cu anul 2021.

Directiva a fost adoptată cu o largă majoritate, primind 560 de voturi “pentru” și doar 63 de voturi “împotrivă” și abțineri. Noua lege se va aplica pe tot teritoriul UE din 3 iulie.

Următoarele produse vor fi interzise în UE:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
  • Farfurii din plastic de unică folosință
  • Paie din plastic
  • Bețișoare de urechi din plastic
  • Bețișoare din plastic pentru baloane
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat
ADVERTISEMENT