Nu ne mai despart multe zile de sărbătorile de final de an, iar specialiștii anunță noi scumpiri. Cu mai puțin de două luni rămase până la Crăciun, românii încep deja să își contureze planurile pentru sărbători.
Știm cu toții că majoritatea cheltuielilor din această perioadă se îndreaptă către alimente și daruri, iar mulți au început deja să se orienteze ce alegeri vor face.
Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, avertizează că urmează scumpiri substanțiale la produsele alimentare, în medie cu 10% per produs, ceea ce va face ca bugetul pentru coșul de Crăciun să fie cu 15-20% mai ridicat.
„Preţurile vor creşte în medie pe fiecare produs cu 10 la sută. Coşul de Crăciun va creşte cu 15 – 20 la sută, de exemplu pentru cozonac vom plăti dublu. Cred că lumea se va îndrepta spre carnea de pui pentru că e mai ieftină decât cea de porc.
Iar din ianuarie încolo ne putem aştepta şi la falimentul unor producători. Am glumit că Industria alimentară ar putea deveni industria falimentară!”, a precizat Dragoș Frumosu, la Prima TV.
De asemenea, specialiștii mai subliniază că această creștere a prețurilor este determinată de scumpirea furajelor pentru animale, dar și de costurile mai mari la energie.
Carnea de porc, esențială pe mesele românilor de sărbători, este folosită la prepararea sarmalelor, grătarelor și a unor delicii tradiționale, cum ar fi șoriciul, slănina sau șunca.
Profitând de dezvoltarea comerțului online, vânzătorii de carne de porc își prezintă ofertele pe internet, propunând transport gratuit și mici cadouri, cum ar fi o sticlă de vin, scrie România TV.
În ultimele săptămâni, au început să apară tot mai multe anunțuri pentru carnea de porc pe platforme online precum OLX și Facebook, iar cererea este destul de mare.
Un exemplu este un anunț pe un grup de Facebook din Iași, în care se precizează că se primesc avansuri pentru 13 porci, disponibili pentru Crăciun. Acești porci sunt hrăniți doar cu cereale, au o greutate de aproximativ 120-140 de kilograme și sunt vânduți la prețul de 16 lei pe kilogram, greutatea vie, prețul incluzând transportul și un vin cadou, mai arată sursa citată.