News

Comisia Europeană ar putea interzice aromele caracteristice în produsele din tutun încălzit

Comisia Europeană a anunțat că dorește să interzică vânzarea tuturor produselor din tutun încălzit cu aromă, pentru a reduce consumul de tutun la 5% până în 2040.
30.06.2022 | 15:06
Comisia Europeana ar putea interzice aromele caracteristice in produsele din tutun incalzit
Aromele din produsele de tutun încălzit ar putea fi interzise Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vânzările de produse din tutun încălzit au crescut în Europa din 2018, până în 2020, de la 924 de milioane de euro la 19.7 miliarde. Creșterea e de peste 2.000%, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Politico.eu.

Europa va interzice produsele din tutun încălzit cu arome

Aceste produse depășesc acum 2.5% din vânzările totale de produse din tutun, astfel că UE are cadrul legal să acționeze după bunul plac.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, produsele din tutun încălzit permit oamenilor să fumeze o formă de țigară la o temperatură mai scăzută decât o țigară normală, astfel că scade nivelul de toxine din țigară.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană consideră că aceste țigări au riscuri grave pentru sănătate și pot provoca forme grave de cancer, la fel ca o țigară tradițională.

ADVERTISEMENT

”Cu nouă din 10 cancere pulmonare cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Uniunea Europeană și-a propus să combată cancerul produs de fumat, astfel că, până în 2040, doar 5% dintre europeni ar trebui să mai îmbrățișeze acest viciu toxic.

ADVERTISEMENT

Vrem acțiuni mai puternice pentru reducerea consumului de tutun, aplicarea mai strictă și ținerea pasului cu noile evoluții pentru a aborda fluxul nesfârșit de produse noi care intră pe piață, deosebit de importante pentru protejarea tinerilor, sunt cheia pentru aceasta”, a adăugat Kyriakides.

SUA au luat deja o măsură similară și au interzis vânzarea de vape cu aromă Juul, considerând că există prea puține date despre toxicitatea acelui produs. Înainte ca propunerea Comisiei să intre în vigoare, Consiliul și Parlamentul European vor dezbate acest lucru. În caz de aviz pozitiv, legea va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial.

ADVERTISEMENT

Din acel moment, țările membre UE vor avea la dispoziție opt luni pentru a introduce directiva în sistemul național de legi și alte trei luni pentru a pune legea în aplicare.

ADVERTISEMENT