Produsele românești pe care mii de oameni le iubesc au fost interzise la export în Marea Britanie (United Kingdom și UK) și Statele Unite ale Americii (SUA). Motivele pentru care cele două țări au introdus restricțiile.
Micii și salamul de Sibiu, două produse emblematice pentru piața alimentară din România, au fost interzise la export în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. De fapt, statele au impus restricții pentru toate alimentele ce conțin care tocată și mezelurile crud-uscate.
Motivul principal este pesta porcină africană, cu toate că boala este în regres la nivelul țării noastre. Astfel, producătorii au înregistrat deja pierderi uriașe, iar autoritățile fac demersuri pentru a elimina unele județe de pe harta roșie a pestei porcine africane și pentru a relua exporturile către cele două țări.
Însă, până în prezent, eforturile lor nu au avut rezultate. Anunțul despre interzicerea acestor produse românești a fost făcut de către directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase.
„Mai sunt foarte puţine focare, într-adevăr, dar problema este că unele se sting şi altele apar. Iar pesta porcină africană în momentul de faţă ne aduce mari prejudicii, întrucât noi suntem blocaţi la export. Nu la schimburi intracomunitare, pentru că pe piaţa intracomunitară, conform regulamentelor care sunt în vigoare şi sunt aplicabile, noi putem exporta atâta vreme cât producem cu materie primă eligibilă.
Dar pentru exportul în Marea Britanie suntem totalmente blocaţi. Marea Britanie, prin Brexit, nu mai se supune regulilor comunitare, cu toate că există un acord economic între Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi se fac negocieri aproape lunare. În momentul de faţă, România este considerată de Marea Britanie ţară roşie din punct de vedere al pestei porcine africane”, a declarat Dana Tănase, pentru agerpres.ro.
Din cauza blocărilor exporturilor în ceea ce privește produsele românești celebre, procesatorii români care au trimis deja către SUA și UK salamuri de Sibiu și mici, au înregistrat pagube destul de mari.
O parte dintre procesatori și-au pierdut marfa, care a expirat în această perioadă. „Noi, ca asociaţie, am făcut demersuri şi la premierul României şi la Comisia Europeană şi la Ambasada României de la Londra pentru ca Marea Britanie să aplice aceleaşi reguli pe care le aplică şi Europa, însă deocamdată răspunsul este negativ.
Ca atare, produsele din carne, dacă nu sunt tratate la 80 de grade nu pot să facă obiectul exportului în Marea Britanie. Deci comunitatea românească va fi lipsită de mititei şi de salam de Sibiu şi de alte produse crud-uscate şi este foarte păcat”, a completat Dana Tănase.