Un produs adorat de români se scumpește pe final de an, din cauza secetei și temperaturilor ridicate care au afectat culturile de anul acesta. Foarte mulți oameni au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile de iarnă.
Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) a realizat un bilanț în ceea ce privește producția de struguri și cultura de viță de vie. Vremea nefavorabilă din vara lui 2024 are un impact negativ asupra prețurilor.
Viticultorii români au suferit mari pagube, ceea ce înseamnă că un aliment iubit de români va avea un cost mai mare pe sfârșit de an. Din păcate, cantitățile de struguri recoltate au scăzut foarte mult. Asta se va reflecta în prețul vinului.
Specialiștii vin cu un avertisment în acest sens și spun că prețul acestui produs va continua să crească, motiv pentru care unele persoane își fac provizii având în vedere că se apropie cu pași repezi Crăciunul și Anul Nou.
Unii producători sunt de părere că flexibilitatea clientelei e scăzută, iar situația economică actuală face ca majoritatea consumatorilor să fie reticenți în fața unor prețuri mai mari. Costul de producție a crescut, însă această majorare nu se va traduce neapărat într-o creștere proporțională a prețurilor de vânzare.
Sunt șanse mari ca producătorii din România să opteze pentru o ajustare de 8-10%. În ceea ce privește calitatea produsului, acesta va fi la fel de bun ca în alți ani, susțin experții de la Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Târgu Bujor, județul Galați.
„Calitatea vinului va fi un pic mai joasă decât anul trecut, dar nu înseamnă că nu va fi bun, dar nu la fel. Clar vinul va fi mai scump”, a declarat inginerul Marius Stoica, conform publicației tvrinfo.ro.
Producția de struguri este afectată de mai mulți ani din cauza schimbărilor climaterice care s-au produs pe teritoriul țării noastre. Un exemplu în acest caz este recolta care s-a înregistrat la nivel național în anul 2020.
La momentul respectiv viticultorii români au cules 53 de mii de tone, iar în anul 2023 producția a scăzut până la 32 de mii de tone. România este al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa. Datele Institutului Național de Statistică spun că un om bea, în medie, 6 pahare de vin pe lună.