Produsul adorat de români, așteptat mereu să aibă ofertă, care poate fi periculos pentru sănătate. Puțini știu că poate să conțină antibiotice. Se găsește mereu la supermarketuri.
Mulți specialiști recomandă somonul pentru o dietă echilibrată. Acest pește conține multe minerale, dar și o cantitate mare de Omega 3. Datorită acestor proprietăți nutritive, e recomandat pentru consumul regulat.
Cu toate acestea, există un detaliu pe care nu îl știu multe persoane. Mai exact, somonul sălbatic e diferit de cel de crescătorie și e mult mai sănătos. Pe de altă parte, somonul din crescătorie conține foarte multe antibiotice.
Mai mult, carnea de somon poate să conțină niveluri moderate de metale grele, cum ar fi plumb, arsen, dioxine sau PCB, adică bifenilii policlorurați (poluanți organici persistenți)
De obicei, poluanții se găsesc în piele și în grăsimile vizibile. Carnea crudă de somon mai poate fi contaminată cu Listeria. Această bacterie poate provoca mai multe afecțiuni grave pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele care au sistemul imunitar scăzut.
Bacteria poate să ajungă în pește în timpul procesului de producție, precum și din cauza manipulării necorespunzătoare a produselor.
“Din păcate, în crescătorii, în fermele piscicole din Norvegia (Norvegia este producătorul mondial principal al somonului), preventiv, se adaugă cantități mari de antibiotice, pentru a ține sub control dăunătorii.
Din studiile realizate de APC a reieșit faptul că se folosesc (în Norvegia) anual circa 67.000 de tone de astfel de substanțe chimice, antibiotice, pentru a combate paraziții din această specie de pește (somon) ori pentru combaterea infecțiilor sau altor boli la care sunt susceptibili peștii”, a explicat Costel Stanciu, Conferențiar Universitar Doctor, potrivit digi24.ro.
Produsele ar trebui expuse unui control amănunțit înainte să ajungă în magazine, pentru vânzare. Acesta ar trebui să fie și cazul somonului, mai ales că există riscul de a fi contaminat.
În general, oamenii care cumpără somon îl gătesc în aceeași zi sau în ziua următoare, cel târziu. “În cazul consumului unui aliment neconform, din păcate, pot exista consecințe grave”, a transmis Dragoş Frumosu, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Există anumite diferențe între somonul sălbatic și cel provenit de la crescătorie. În timp ce peștele din sălbăticie nu intră în contact cu hrana contaminată, care conține coloranți sintetici, cel de crescătorie are o culoare specifică portocalie. Acest lucru se întâmplă din cauza coloranților sintetici.
De asemenea, somonul sălbatic nu se găsește pe piață într-o cantitate atât de mare. Prețul acestuia este mai mare, spre deosebire de cel din crescătorie.
În magazine, somonul sălbatic se găsește sub eticheta de produs certificat ecologic BIO. Astfel, eticheta precizează că produsul nu conține pesticide, dioxide, metale grele sau alți coloranți artificiali.
Culoarea reprezintă primul indiciu că un aliment nu e potrivit pentru consum. Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produsului pe care vor să-l cumpere.
“Îi îndemn pe consumatori să intre și pe Platforma Oficială a Comisiei Europene (Sistem Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ANSVSA).
Acolo apar toate informațiile cu privire la produsele alimentare care au fost retrase de la comercializare, unele chiar și înainte de a fi introduse în magazine pentru vânzare”, a mai spus Costel Stanciu.
Somonul este recomandat pentru consumul săptămânal. Poate fi consumat și de trei ori pe săptămână, în porții de aproximativ 100 de grame.