Un produs banal din comerț te ajută să cureți uneltele de rugină. Poți uita de această problemă și nici nu trebuie să cheltui sume exorbitante. La prima vedere acest truc poate părea banal, dar are rezultate bune.
Grădinarii sunt îndemnați să toarne sos de roșii, adică ketchup, pe uneltele lor. Suntem în plină iarnă, iar în tot acest timp, din cauza temperaturilor scăzute dar și a ploilor ori ninsorilor, multe dintre uneltele din curte au ajuns să se degradeze.
Astfel, odată cu venirea primăverii și odată cu întoarcerea în grădină, revine și temuta curățenie și întreținere. Iar un lucru extrem de neplăcut este cel în care în trebuie să cureți uneltele de rugină. Totuși, există soluții.
Potrivit experților în grădinărit, sosul de roșii poate fi folosit pentru a îndepărta rugina de pe tot felul de obiecte de grădină, de la mobilier de terasă la porți de grădină, stropitori vechi sau unelte. Și e și foarte ieftin, costând în jur de 6 lei.
Ketchup-ul distruge și îndepărtează de fapt rugina și alte pete cauzate de oxidare. Sam Stevens, expert în design de grădină la Pergolux UK, a explicat cum funcționează ketchupul și de ce e atât de important, conform Express.
Astfel, pentru uneltele de grădină din alamă sau cupru, ketchup-ul poate fi folosit pentru a îndepărta luciul și oxidarea. Acest truc este excelent și pentru cei care au mobilier de terasă din metal, porți de grădină sau stropitoare vechi din metal.
Cum folosești corect sosul de roșii ca să cureți uneltele de rugină? Se aplică un strat subțire de ketchup pe zona afectată și se lasă să acționeze timp de aproximativ cincisprezece minute înainte de a freca ușor și de a clăti zona cu apă.
La rândul ei, aciditatea din băuturile gazoase reacționează cu rugina și o descompune, făcând-o mai ușor de îndepărtat. Acest truc poate fi folosit pentru o serie de obiecte de grădinărit, de la unelte și piese mobilier ruginite la balamale și părți metalice ale grătarului.
Uneltele mici pot fi înmuiate în băutura efervescentă peste noapte. Pentru mobilă și alte zone din grădină, se toarnă o parte din băutura gazoasă pe o cârpă și se înfășoară peste zona ruginită timp de câteva ore sau peste noapte pentru rugină puternică.
Rugina poate fi destul de neplăcută, iar în unele cazuri și distruge anumite materiale. Tocmai din acest motiv, e esențial să prevenim apariția ei și să avem grijă de lucruri.
De ce apare rugina pe unelte, ori uneori chiar și pe cuțitele din casă? Ruginirea este practic o formă de oxidare. Aceasta apare în momentul în care conținutul de fier reacționează cu apa și oxigenul.
Practic dacă uneltele, ori cuțitele tale, au mai mult contact cu umezeala, sunt șanse mari ca în timp acestea să dezvolte rugină. Tocmai din acest motiv, contează foarte mult mediul în care le depozitezi.