Studiile arată care este, de fapt, produsul care a suferit cea mai mare scumpire din ultimele 18 luni. Cercetătorii spun că acesta este cumpărat des de români, cu toate că riscurile consumului său sunt foarte mari.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a declarat că indicele global al prețurilor alimentelor a crescut în luna octombrie. Se pare că s-a ajuns la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023 și până în prezent.
Așa se face că luna trecută au crescut toate cotaţiile, cu excepţia cărnii. Unul dintre produsele cumpărate frecvent de cetățenii din România a suportat o creștere remarcabilă, deși nutriționiștii nu îl recomandă pentru consumul constant.
Studiile arată că este vorba de zahăr. Cotațiile la acest produs au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%. Indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut pe fondul îngrijorărilor persistente legat de producția din anul agricol 2024-2025, din Brazilia.
Din păcate, condițiile meteorologice uscate prelungite au dus la această situație. Vremea este unul dintre factorii principali care a dus la o creștere a prețurilor la zahăr în octombrie. Un alt motiv al creșterii prețului zahărului are legătură cu petrolul.
„Creșterea prețurilor internaționale la țiței a contribuit, de asemenea, la creșterea cotațiilor zahărului.
Prețurile globale ale grâului au fost afectate de condițiile meteorologice nefavorabile din marii exportatori din emisfera nordică, precum și de reintroducerea unui nivel neoficial de preț în Federația Rusă și de tensiunile în creștere în regiunea Mării Negre”, a transmis Organizația, conform Adevărul.
Alimentul e la mare căutare, cu toate că nu este bun pentru sănătatea organismului. Tot mai mulți nutriționiști avertizează populațiile din lumea întreagă și spun că zahărul trebuie consumat cu moderație.
Oamenii care mănâncă des acest produs riscă să facă diabet sau să aibă hipertensiune. Mai mult, consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, ce apar odată cu problemele de obezitate.
„Bunicii noștri consumau mult mai puțin zahăr decât copiii noștri. Acum este absolut evident. Consumul de zahăr a explodat”, a declarat sociologul Bogdan Bucur, pentru stirileprotv.ro.
Zahărul nu este singurul produs care are un preț mai mare pe rafturile marilor magazine din România, ci și altele sunt în aceeași situație. Costul uleiurilor vegetale a urcat cu peste 7%, pe fondul temerilor privind producţia de ulei de palmier, a precizat FAO.
De asemenea, Organizația a anunțat că preţurile la cereale au urcat cu 0,8% în luna octombrie, în timp ce produsele lactate au înregistrat o creştere a preţurilor de aproape 2%. Pe de altă parte, carnea a suferit un declin de 0,3%.