Anul 2025 aduce vești proaste pentru români. Începând cu luna ianuarie a anului viitor, unul dintre cele mai folosite produse se scumpește. Cei care nu vor să plătească averi pentru el, au început deja să își facă stocuri acasă.
Anul 2025 nu va debuta pe placul multor români. Spunem asta pentru că unul dintre cele mai folosite produse se va scumpi. Chiar dacă nu se va înregistra o creștere dramatică a prețului, românii tot vor simți diferența în buzunar.
Începând cu luna ianuarie 2025, motorina se va scumpi cu 0.16 bani/ litru. Asta reiese din datele oficiale ale Ministerului de Finanțe. Astfel, de anul viitor, românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru motorină.
Totuși, românii primesc și o veste mai puțin proastă. Și anume, scumpirea nu va fi una bruscă și semnificativă, cel puțin, nu la început de an. Rămâne de văzut, însă, ce scumpiri se mai anunță pe parcursul anului viitor.
Mihai Micut, analist al pieței energiei a abordat subiectul scumpirii motorinei în cadrul emisiunii Agrostrategia. Acesta a explicat ce se va întâmpla cu prețul carburanților în 2025 și se înseamnă această scumpire pentru români.
”Se la 1 ianuarie 2025, prețul litrului de motorină crește undeva cu 0,16 bani pe litru. Pare mult la o cantitate mare, dar este mai puțin decât cei 0,72 de bani pe litru care s-au adăugat la prețul motorinei, doar din politica fiscală a statului.”, a spus analistul, potrivit agrointel.ro.
Poate că nu mulți știu, dar mai bine de jumătate de necesarul de motorină este produs chiar la noi în țară. Restul este completat de cantitatea care este venită din import.
Specialiștii speră, totuși, ca situația să se schimbe odată cu încheierea războiului din Ucraina. În momentul în care conflictul se va încheia, cantitatea de motorină folosită în război poate fi folosită în scopuri civile.
Tot analistul Mihai Micuț a mai declarat în emisiunea menționată că, în momentul de față, în România nu este rafinat petrol rusesc. Totul este o urmare și o dovadă a respectării embargoului petrolier impus Rusiei.
În continuare, România primește cantități însemnate de produs finit din Turcia și din India. Atât Turcia, cât și India sunt recunoscute ca fiind locațiile unde petrolul rusesc este vândut considerabil mai ieftin.