Se anunță o scădere importantă de prețuri pentru un produs extrem de căutat de gospodine. Este vorba despre uleiul de măsline extravigin care ar putea scădea și cu 40% până la final de an.
Această micșorare a prețurilor se datorează în principiu unei recoltei bune de măsline care s-a raportat pe anul acesta. Producția este estimată la 3,3-3,5 milioane de tone, comparativ cu recolta de 2,5 milioane de tone din campania de anul trecut, scrie România TV.
Scăderea semnificativă a prețului uleiului de măsline extravirgin până la sfârșitul anului vine cu vești îmbucurătoare pentru toate industriile care folosesc acest ulei și pentru consumatori.
Specialiștii spun că producția de ulei de măsline este în creștere la nivel global. Acest lucru ar putea face ca prețurile să revină la niveluri mai accesibile pentru toate buzunarele. În ultimii doi ani s-au raportat valori de peste 10 euro pe litru, mai spune sursa citată.
Pentru Corriere della Sera, Zefferino Monini a declarat: „Producția care este estimată să fie în jur de 3,3-3,5 milioane de tone, față de 2,5 milioane din ultima campanie, ar trebui să readucă stocurile la un nivel similar celui din ultimii zece ani de anul viitor”.
„Astfel prețul uleiului de măsline extravirgin ar putea să scadă cu 30-40% de acum până la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă vești bune pentru consumatori, care în ultimii doi ani au avut de-a face cu prețuri de raft care ajunseseră la peste 10 euro pe litru”, a mai spus Monini.
Expertul anticipează că vor veni și efecte pentru această scădere a prețurilor. Este inevitabil ca consumul global de ulei de măsline să nu crească, mai ales în țările în care acesta nu este folosit în mod tradițional.
Acesta a mai estimat că din 2025, consumul global ar putea sări chiar până la 3 milioane de tone, față de cele 2,7 milioane de tone înregistrate pentru anul 2024.
Una dintre cele mai sănătoase tipuri de grăsimi este uleiul de măsline considerat bun pentru a fi introdus în alimentație. Cu toate acestea, mulți consumatori nu acordă suficientă atenție detaliilor de pe eticheta produsului atunci când fac cumpărături. Dacă vrei să te asiguri că alegi un ulei de calitate superioară, trebuie să iei în considerare câțiva factori esențiali.
Conform specialistului Dr. Tassos Kyriakides, un ulei de măsline cu adevărat benefic pentru sănătate trebuie să conțină acid oleic. Totodată, nivelul de antioxidanți specifici, cum sunt polifenolii, este crucial, aceștia având un rol important în protejarea celulelor din organism.
De asemenea, un raport CNN arată că uleiul de măsline de cea mai bună calitate provine din măsline verzi, recoltate înainte de a se coace complet. Aceste măsline crude au o concentrație mai mare de compuși benefici pentru sănătate, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru un ulei bogat în nutrienți.
„Dacă la magazinul alimentar vedeți uleiul de măsline extravirgin depozitat pe un raft de sus, lângă lumini mari și strălucitoare, iar sticla este caldă, acesta este un semnal de alarmă”, a spus Dr. Tassos Kyriakydes, potrivit adevarul.ro.