Specialiștii din domeniul alimentar au spus care este produsul de post care poate dăuna organismului dacă este consumat des, mai ales de persoanele care nu mănâncă carne, ouă și brânză timp de 40 de zile. E printre preferatele românilor și se găsește în toate magazinele.
Medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă în privința alimentelor pe care credincioșii le consumă în Postul Crăciunului. Experții îi îndeamnă pe oameni să fie atenți la produsele pe care le achiziționează de pe rafturi.
Unul dintre cele mai nocive este consumat frecvent de români. Specialiștii le transmit românilor să citească etichetele atunci când merg la cumpărături. Pateurile vegetale ascund un mare pericol pentru că au ingrediente artificiale și aditivi alimentari.
De asemenea, în compoziția lor se mai pot găsi conservanți, coloranți și arome artificiale. Așa se face că consumul excesiv al acestui produs poate duce la numeroase probleme de sănătate, cum ar fi reacțiile alergice, problemele digestive și tulburările hormonale.
Mai mult, pateurile de post pot avea un conținut ridicat de sodiu, care este folosit de producători pentru a îmbunătăți gustul, dar și pentru a prelungi durata de valabilitate. Pe termen lung sodiul este asociat cu hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
„Trebuie să fim foarte atenţi la ingrediente deoarece aceste pateuri de post mai conţin şi aditivi, caragenbaţi, monoglutamat de sodiu, foarte multă sare şi, bineînţeles, o grămadă de conservanţi”, a declarat nutriționistul Olivia Micșa, pentru observatornews.ro.
„E ok dacă mâncăm o dată un pateu vegetal, dar dacă mâncăm o săptămână numai pateu vegetal şi avem tot felul de E-uri s-ar putea ca după o săptămână să ne resimţim”, a spus un român, pentru aceeași sursă.
Pateurile vegetale care sunt achiziționate frecvent în post au numeroase efecte negative și pentru că conțin grăsimi trans. Acestea sunt adăugate pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea produsului, putând crește riscul de boli cardiovasculare.
Grăsimile trans au rolul de a crește nivelul de colesterol rău (LDL), dar scad nivelul de colesterol bun (HDL). Nutriționiștii susțin că pateurile de post au o calitate nutrițională scăzută, deși la prima vedere par o variantă sănătoasă.
Multe dintre pateurile vegetale care se găsesc în comerț la ora actuală sunt sărace în nutrienți esențiali. În plus, nu au fibre, vitamine și minerale, ceea ce înseamnă că sunt opțiuni alimentare ce poate duce la deficiențe nutriționale.