Life

Produsul delicios din comerț considerat o adevărată otravă de către specialiști. E ultraprocesat și poate genera probleme mari de sănătate

Un produs delicios din comerț, considerat inofensiv, poate să fie, de fapt, otravă pentru organism. De ce nu e bine să consumăm acest aliment ultraprocesat?
03.06.2024 | 08:20
Produsul delicios din comert considerat o adevarata otrava de catre specialisti E ultraprocesat si poate genera probleme mari de sanatate
Produsul din comerț considerat otravă de specialiști. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Produsul din comerț care îți poate afecta sănătatea. Chiar dacă este delicios, se încadrează în categoria de alimente ultraprocesate și poate fi considerat o adevărată otravă.

Produsul delicios din comerț considerat o adevărată otravă de către specialiști. Nu mai trebuie consumat

Este cunoscut faptul că chipsurile, fast-food-ul și băuturile carbogazoase pot avea un impact negativ asupra organismului. Dar, nu mulți realizează că unele produse din comerț, aparent inofensive, sunt de fapt alimente ultraprocesate care îți pot afecta sănătatea.

ADVERTISEMENT

Atunci când te gândești la un baton de granola sau un iaurt aromat, produse pe care milioane de copii și adulți le savurează în fiecare zi, ai putea crede că alegi alternative sănătoase. Dar ce ascund aceste produse în realitate?

Potrivit CNN, multe dintre aceste produse se încadrează, de fapt, în categoria alimentelor ultraprocesate, în funcție de ingredientele lor și modul în care au fost procesate.

ADVERTISEMENT

Cercetările arată că multe dintre aceste produse conțin cantități semnificative de zahăr adăugat, grăsimi saturate și aditivi artificiali, care pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre pe termen lung.

Ce este sistemul NOVA

Sistemul NOVA este o metodă de clasificare a alimentelor în funcție de gradul lor de procesare. A fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo din Brazilia în 2009, dar a fost respins de industria alimentară.

ADVERTISEMENT

Conform acestui sistem, alimentele sunt împărțite în patru categorii pricipale. Prima categorie conține alimente neprocesate, alimentele naturale în stadiul lor cel mai pur iar ultima grupă se referă la alimente ultraprocesate, care folosesc formule industriale și tehnici de fabricație.

Aceste alimente au fost supuse unor procese industriale extinse și conțin ingrediente sintetice și aditivi alimentari precum potențiatori de aromă, coloranți și agenți de îngroșare.

ADVERTISEMENT

„Definiția operațională pentru alimentele ultraprocesate este că nu le poți face în bucătăria de acasă, deoarece nu ai mașinile și nici ingredientele respective”, explică expertul în politici alimentare, dr. Marion Nestle, de la Universitatea din New York, conform capital.ro.

Cum îți afectează alimentele ultraprocesate sănătatea

Consumul alimentelor ultraprocesate duce la tot felul de boli, dar și la creșterea în greutate, datorită aportului caloric mărit.

Un studiu publicat în jurnalul The BMJ, care a analizat date de peste 30 de ani, a ajuns la concluzia că alimente ultraprocesate duc la un risc crescut cu 4% de deces din orice cauză. De asemenea, există un risc cu 9% mai mare de decese neurodegenerative la persoanele care consumă acest tip de alimente.

„Au existat peste 1.500 de studii observaționale – toate acestea demonstrând că consumul de alimente ultraprocesate este legat de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, anumite tipuri de cancer, mortalitate generală”, a spus Nestle, conform celor de la capital.ro.  „Orice problemă de sănătate la care vă puteți gândi și care este legată de dietă, este legată în special de alimentele ultraprocesate.”

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”