Produsul din comerț care îți poate afecta sănătatea. Chiar dacă este delicios, se încadrează în categoria de alimente ultraprocesate și poate fi considerat o adevărată otravă.
Este cunoscut faptul că chipsurile, fast-food-ul și băuturile carbogazoase pot avea un impact negativ asupra organismului. Dar, nu mulți realizează că unele produse din comerț, aparent inofensive, sunt de fapt alimente ultraprocesate care îți pot afecta sănătatea.
Atunci când te gândești la un baton de granola sau un iaurt aromat, produse pe care milioane de copii și adulți le savurează în fiecare zi, ai putea crede că alegi alternative sănătoase. Dar ce ascund aceste produse în realitate?
Potrivit CNN, multe dintre aceste produse se încadrează, de fapt, în categoria alimentelor ultraprocesate, în funcție de ingredientele lor și modul în care au fost procesate.
Cercetările arată că multe dintre aceste produse conțin cantități semnificative de zahăr adăugat, grăsimi saturate și aditivi artificiali, care pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre pe termen lung.
Sistemul NOVA este o metodă de clasificare a alimentelor în funcție de gradul lor de procesare. A fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din São Paulo din Brazilia în 2009, dar a fost respins de industria alimentară.
Conform acestui sistem, alimentele sunt împărțite în patru categorii pricipale. Prima categorie conține alimente neprocesate, alimentele naturale în stadiul lor cel mai pur iar ultima grupă se referă la alimente ultraprocesate, care folosesc formule industriale și tehnici de fabricație.
Aceste alimente au fost supuse unor procese industriale extinse și conțin ingrediente sintetice și aditivi alimentari precum potențiatori de aromă, coloranți și agenți de îngroșare.
„Definiția operațională pentru alimentele ultraprocesate este că nu le poți face în bucătăria de acasă, deoarece nu ai mașinile și nici ingredientele respective”, explică expertul în politici alimentare, dr. Marion Nestle, de la Universitatea din New York, conform capital.ro.
Consumul alimentelor ultraprocesate duce la tot felul de boli, dar și la creșterea în greutate, datorită aportului caloric mărit.
Un studiu publicat în jurnalul The BMJ, care a analizat date de peste 30 de ani, a ajuns la concluzia că alimente ultraprocesate duc la un risc crescut cu 4% de deces din orice cauză. De asemenea, există un risc cu 9% mai mare de decese neurodegenerative la persoanele care consumă acest tip de alimente.
„Au existat peste 1.500 de studii observaționale – toate acestea demonstrând că consumul de alimente ultraprocesate este legat de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, anumite tipuri de cancer, mortalitate generală”, a spus Nestle, conform celor de la capital.ro. „Orice problemă de sănătate la care vă puteți gândi și care este legată de dietă, este legată în special de alimentele ultraprocesate.”