Se spune că suntem ceea ce mâncăm și este o vorbă adevărată, deoarece observăm adesea cum din cauza alimentației nepotrivite acumulăm kilograme sau dezvoltăm probleme de sănătate. Specialiștii ne spun în repetate rânduri să fim precauți la produsele pe care le consumăm. Credem că în piață ar fi mai puțin nocive, foarte sănătoase, dar în urma unui experiment s-a demonstrat contrariul.
Piețele sunt pline în sezon de vară cu legume și fructe, iar aici mergem în ideea în care știm că sunt și producători, care au posibilitatea de a ne vinde din recolta lor, bio. Verdețurile sunt printre favorite, dar pe cât de bine arată, pe atât sunt de dăunătoare, cancerigene chiar.
În urma unor teste de laborator, s-a constatat că pătrunjelul și leușteanul, achiziționate din piață, depășesc limita legală de pesticide. Experții au rămas uimiți când au văzut că leușteanul este chiar un produs otrăvitor, deoarece are cu 452 de ori mai multe pesticide, decât cele permise de lege. Pătrunjelul este de 13 ori peste normă.
Alexandru Cîrîc, director general al ICA, a declarat pentru Observator faptul că în laboratorul unde lucrează nu a mai întâlnit așa valori și a repetat testarea încât să se asigure că are un rezultat corect. Ulterior, a sugerat distrugerea verdețurilor/ legumelor care sunt deja o otravă în farfuria omului, cancerigene în mod sigur.
”Valori atât de mari până acum laboratorul nostru nu a avut . Tipurile de substanţe întâlnite sunt atât cancerigene. Leuşteanul, cu 452 de ori depăşire, acel produs trebuie absolut distrus. Nu poate nici măcar furnizat pentru consum animal.
Pătrunjel, de 13 ori peste limita legală, la fel. Substanţe care nu au ce căuta în alimente! Peste limitele legale, cu siguranţă transformă alimentul în otravă”, a explicat Alexandru Cîrîc, director general al ICA, pentru sursa menționată.
În toate verdețurile analizate s-au descoperit pesticide precum: Tiofanat metil, care poate cauza infertilitate și alergii, Tau Fluvalinat, cel mai mult în pătrunjel și care poate afecta ficatul sau rinichii, și Carbendazim, întâlnit într-o cantitate exagerată în leuștean, și care poate afecta sistemul de reproducere la bărbați.
”70% din bolile de care sfârşim şi suferim ca şi patologii cronice – obezitatea, hipertensiunea, diabetul zaharat sunt date de modul în care alegem să trăim, iar cel mai important poate să reprezinte alimentaţia”, a transmis și Florin Bălănică, medic nutriționist.
Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală, s-a declarat și el îngrijorat de rezultate. Este de părere că instituțiile responsabile de ceea ce consumăm ar trebui să se implice mai mult, pentru a împiedica transformarea fructelor, legumelor, dar și a altor produse alimentare, în adevărate otrăvuri.
”Rezultatele astea mă îngrijorează teribil. Omul de acasă o să spună: “ok, doctorul îmi spune să mănânc verdețuri, dar eu aflu de la știri că verdețurile alea sunt stropite, de multe ori, cu limitele depășite de 100 de ori”. Aici lucrurile ne depășesc pe noi, consumatorii de rând, dar există instituții care se pot ocupa de asta”, a comunicat medicul precizat.
Ovidiu Zvorișteanu, directorul DVS București, a evitat să ofere explicații pentru sursa menționată anterior. În schimb, Dragoș Fromosu, președintele SINDALIMENTA, a amintit că fiecare producător trebuie să aibă un act doveditor al produselor sale bio. ”Nu îl controlează nimeni”, a subliniat el.