Originar din regiunea mediteraneană, pătrunjelul este acum cultivat în întreaga lume, inclusiv în România, unde este foarte apreciat. Pe lângă utilizarea sa culinară curentă ca aromă și garnitură, pătrunjelul este important în medicina tradițională din diferite țări și a fost utilizat încă din Antichitate.
Planta a fost intens studiată, fiind descoperiți diverși compuși moleculari. De asemenea, pătrunjelul are diverse activități farmacologice. Utilizările etnofarmacologice ale pătrunjelului în întreaga lume datează din Egiptul antic. În antichitate, pătrunjelul era folosit atât ca aliment, cât și ca medicament pentru proprietățile sale diuretice în afecțiunile vezicii urinare și ale rinichilor.
În medicina tradițională iraniană, semințele de pătrunjel sunt renumite pentru proprietățile lor antimicrobiene, antiseptice, astringente, gastrotonice, antidotale, antispasmodice, carminative, digestive și sedative și sunt utilizate pentru tulburări gastrointestinale, inflamații, halitoză (respirație urât mirositoare), pietre la rinichi și amenoree.
În plus, frunzele sunt utilizate ca aromă alimentară și antitusiv și sunt folosite pentru ameliorarea diferitelor tulburări gastrointestinale, dermatită, alopecie (căderea părului), pete pe piele, dureri de cap provocate de răceală, răceli, performanțe vizuale, hemoroizi, pietre la rinichi, tulburări urinare și otită.
Frunzele proaspete de pătrunjel au proprietăți anticoagulante, antiinflamatoare, diuretice, stimulează secrețiile gastrice, digestive, laxative. În fitoterapie, frunzele de pătrunjel sunt utilizate în mod tradițional pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale, a tulburărilor digestive, a disconfortului urinar, a paraziților intestinali și a durerilor și absenței menstruale.
Pătrunjelul este considerat un bun sprijin pentru sistemul imunitar în prevenirea virușilor sezonieri care afectează tractul respirator. De asemenea, pătrunjelul este cunoscut pentru acțiunea sa răcoritoare asupra respirației urât mirositoare și pentru ameliorarea iritațiilor pielii, acneei, mușcăturilor de insecte și dermatitei.
Dincolo de o varietate mare de utilizare a pătrunjelului în bucătărie, perntru salate, garniture și diverse mâncăruri, el poate fi consumat și sub formă de ceai, pentru uz intern și extern. De asemenea, tocat cu blenderul, poate fi consumat și ca suc natural, cu apă și fructe mai dulci.
Avantajele consumului de pătrunjel pentru sănătate rezidă din faptul că această plantă este foarte bogată în vitamine și minerale, conținând calciu, fosfor, potasiu, vitamina K si fier, în timp ce rădăcina conține betacaroten, clorofilă și glucide.
Principalele beneficii ale consumului de pătrunjel sunt legate de combaterea anemiei, prevenirea unor boli grave (precum cancerul), sprijin pentru buna funcționare a sănătății sistemului ocular, protejează ficatul, ajută la tratarea afecțiunilor cardiace și la ameliorarea dezechilibrelor hormonale.