Produsul din România care e unic în lume și care a început să fie făcut cu materiale din import. Deși ajunge pe mesele multor români, puțini sunt cei care îi citesc eticheta.
Atunci când vine vorba de gastronomie, România are motive să fie mândră. Există multe preparate autohtone care încântă tuturor papilele gustative. Totuși, unele dintre ele conțin ingrediente de import.
Nu există român care să nu fi gustat măcar o dată faimoșii cârnați de Pleșcoi. Aroma și gustul lor sunt inconfundabile, însă ceea ce nu știu mulți este faptul că ingredientele lor sunt de import.
Din păcate, principalul ingredient al cârnaților de Pleșcoi vine de peste hotare. Mai exact, carnea de oaie din acest preparat este una de import. Motivul pentru care s-a ajuns la asta a fost explicat chiar de către producători.
Potrivit acestora, carnea de oaie este din import din cauză că pesta micilor rumegătoare a făcut ravagii în România. Într-o astfel de situație de criză, producătorilor le-a rămas o singură variantă la îndemână și anume, să cumpere carne de oaie din import.
Pesta micilor rumegătoare a făcut ca oferta de carne de oaie românească să scadă. Cele mai afectate au fost efectivele de oi și capre din Tulcea, Constanța și Timiș.
Potrivit stiridebuzau.ro, în prezent, cârnații de Pleșcoi nu conțin carne de oaie din România. Materia primă pentru acest preparat este adusă de peste hotare, din țări precum Spania, Portugalia sau Grecia.
Criza de carne de oaie românească se resimte cel mai mult în prețul cârnaților de Pleșcoi. Acest preparat unic în lume nu este deloc ieftin, însă producătorii susțin că cererea continuă să fie la fel de mare.
În prezent, un kilogram de cârnați de Pleșcoi costă între 48 și 52 de lei. Prețul cărnii de oaie în carcasă este de 24 de lei pe kilogram, ceea ce înseamnă că este cu 25% mai scumpă decât în anii precedenți.
”Materia primă s-a scumpit, dar încercăm să menținem prețurile accesibile pentru a nu descuraja clienții. Din păcate, din cauza problemelor locale, trebuie să aducem carne din alte țări.”, a spus Constantin Floroiu, producător local, potrivit agrointel.ro.