Produsul din România pe care străinii îl cumpără în cantități industriale. Peste 15 mii de tone pleacă în Egipt, potrivit unui comunicat emis de companie. Exportul a crescut enorm în ultimii ani, susțin specialiștii.
Alimentul produs în țara noastră pe care cei de peste hotare îl achiziționează în cantități uriașe. În Egipt ajung peste 15 mii de tone de ulei de floarea-soarelui produs de o companie care are o fabrică de ulei vegetal.
Trans-Oil este firma care exportă în străinătate acest produs. Operatorul agribusiness este unul important în regiunea Mării Negre având o subsidiară a grupului foarte cunoscută, denumită TOI Commodities SA.
Aceasta a câștigat o parte semnificativă a unei licitații care a avut loc în urmă cu câteva zile. La ultima licitație internațională, organizată zilele trecute de Autoritatea Generală de Aprovizionare a Egiptului (GASC), s-au achiziționat 69.700 tone de ulei de floarea-soarelui.
Prețurile au fost cuprinse între 1.045 și 1.047 dolari/tonă Cost&Freight (C&F), conform agrointel.ro. Termenul de livrare anticipat, odată ce contractele sunt finalizate, este preconizat între 20 noiembrie și 5 decembrie 2024.
GASC a cumpărat 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui de la Trans-Oil Group, la care s-au adăugat produse de la alte 3 companii: Viterra (30.000 tone, la prețul de 1.047 dolari/t), Green Suppliers (12.000 tone, la prețul de 1.045 dolari/t) și Agro Industrial (12.000 tone, la 1.047 dolari/t).
Trans-Oil Group, compania românească care exportă ulei de floarea-soarelui, urmează să livreze până la finalul anului uleiul de floarea-soarelui către Egipt. Firma este încântată de această reușită din palmaresul său.
„Suntem mândri de succesul TOI Commodities SA la această licitație competitivă, ce subliniază abilitatea noastră de a asigura componente critice ale lanțului de aprovizionare pentru a satisface cerințele pieței.
Această realizare se aliniază cu strategia noastră de a menține poziția de lider în industria uleiului de floarea-soarelui și duce mai departe dedicarea noastră pentru operațiunile sustenabile”, a declarat Vaja Jhasji, CEO-ul de la Trans-Oil Group.
Egiptul nu este singura țară unde ajunge uleiul de floarea-soarelui produs în România. Specialiștii arată că printre destinațiile de export din acest domeniu se numără și Spania, care primește aproximativ câteva tone bune.
Cu toate acestea principala destinație de export este chiar țara noastră. Iurie Rija, un expert român, a dezvăluit că Trans Bulk Logistics SRL este o altă companie care a exportat 2.911 tone de ulei către Egipt. Ambele companii fac parte din grupul Transoil.