News

Produsul din România pentru care străinii plătesc bani grei. O mică localitate a devenit cunoscută în toată Europa, după ce a început să comercializeze așa ceva. Nemții dau şi 100 euro pe kilogram

Străinii plătesc bani grei pentru acest produs din România. O crescătorie a devenit deja celebră în toată Europa iar nemții dau și 100 de euro pe kilogram
29.06.2024 | 14:50
Produsul din Romania pentru care strainii platesc bani grei O mica localitate a devenit cunoscuta in toata Europa dupa ce a inceput sa comercializeze asa ceva Nemtii dau si 100 euro pe kilogram
O localitate mică din România a atras atenția Germaniei pentru produsul său / Foto: captură, baiamare.rosilva.ro
ADVERTISEMENT

Germania este foarte interesată să cumpere semințe de brad din România, mai precis din Maramureș. Cultivatorii spun că aceste semințe sunt de cea mai bună calitate, asigurând că șapte din zece rodesc. La un preț ce poate ajunge și la 100 de euro pe kilogram, afacerea este bună mai ales că, până acum, aproximativ șapte tone de semințe de brad au fost exportate în Germania.

Plantația de la Cărbunari, deja renumită în Europa

Aceste semințe provin de la plantația din Cărbunari în județul Maramureș, care este deja renumită pentru coniferele sale în toată Europa. „Am şi făcut trei ani la rândul export de asemenea seminţe foarte căutate din punct de vedere calitativ, pentru că germinaţia lor este una peste 70%”, potrivit lui Mihai Leșan, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș.

ADVERTISEMENT

Germania este foarte interesată să cumpere semințe de la plantația din Cărbunari. Din 2021, aproximativ șapte tone de semințe de brad au mers în această țară și au fost plantate în regiunea Teisendorf (Bavaria Superioară, landul Bavaria). În România, asemenea plantații mai sunt în județul Bacău și în județul Bihor.

„Undeva la 12 euro pe kilogram. Dar în fiecare an diferă în funcţie de ce lucrări au fost executate în anul respectiv”, explică Mihai Leșan, potrivit Observator.

ADVERTISEMENT

Chiar și 100 de euro pe kilogram

Prețurile pot ajunge și la 100 de euro pe kilogram în anii în care semințele sunt mai puține. Din cele 35 de hectare ale plantației din Cărbunari, pe zece cresc brazi de sămânță, sunt peste 2.700. Totul a început în 1979 dar brazii ajung târziu la maturitate, cum a fost cazul și aici, în 2015, când a început și activitatea de export.

„În 1979, în ţară, s-au gândit nişte livezi de seminţe forestiere. Au fost 750 ha de asemenea livezi, care în termeni tehnici se numesc plantaje. Ele conţin anumite specii puse pentru ca în 30 de ani să existe seminţe forestiere pentru crearea de noi păduri. În Maramureş, la Ocolul Silvic Baia Sprie, există plantajul de la Cărbunari care se întinde pe o suprafaţă de 35 ha, din care 20 sunt ocupate cu molid, 10 ha sunt cu brad, iar 5 ha sunt cu larice (pin de munte cu lemn foarte preţios)”,a declarat Mihai Leșan pentru Graiul Maramureșului.

ADVERTISEMENT

„Însă este singurul plantaj din ţară care a rămas încă viabil. Mai sunt câteva în ţară, la Bacău, Oradea, dar care nu merg aşa de bine. De câţiva ani, toată Europa şi mai ales Germania, a auzit de provenienţa extraordinar de bună de seminţe de brad”, a precizat Mihai Leșan.

Selecție riguroasă a semințelor

Recoltatul semințelor este ultima etapă, dar până atunci sunt mai multe etape, prima fiind cea în care conurile de brad trebuie să se usuce. „În două săptămâni conurile încep să se deschidă. Se separă solzii de seminţe, după care urmează procedeul de dezaripare, vânturare, până ajungem să avem seminţele curate, pure”, explică gestionarul plantației de conifere din Cărbunari, Ioan Văsuț.

ADVERTISEMENT

Semințele sunt supuse unei selecții riguroase pentru a se asigura un material genetic de mare calitate pentru piața din Germania. „Am dat la nemţi, care ne caută în disperare, deoarece seminţele noastre au o calitate deosebită la nivel european. Recoltăm conurile, aşteptăm să se desfacă, scoatem seminţele şi apoi le pregătim pentru export. Nu avem atâta cantitate pe acest plantaj, câtă ni se solicită din ţările europene”, a mai spus Leșan.

 

ADVERTISEMENT