Life

Produsul din străinătate pe care românii îl consumă cu poftă, deși avem și noi în țară. Al nostru e mai gustos și mai ieftin, dar puțini oameni știu de el. Crește în număr mare și e de 15 ori mai bun decât cel de import

Alimentul din import, mâncat des de români, însă care trăiește și în România. Se găsește frecvent și e de 15 ori mai gustos decât celălalt.
19.05.2024 | 15:00
Produsul din strainatate pe care romanii il consuma cu pofta desi avem si noi in tara Al nostru e mai gustos si mai ieftin dar putini oameni stiu de el Creste in numar mare si e de 15 ori mai bun decat cel de import
Alimentul din import, mâncat des de români, însă care trăiește și în România. Se găsește frecvent și e de 15 ori mai gustos decât celălalt. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Produsul din străinătate pe care românii îl consumă cu poftă, deși avem și noi în țară. Al nostru e mai gustos și mai ieftin, dar puțini oameni știu de el. Crește în număr mare și e de 15 ori mai bun decât cel de import.

Alimentul din import, mâncat des de români, însă care trăiește și în România. Se găsește frecvent și e de 15 ori mai gustos decât celălalt

Alimentul din import, mâncat des de români, însă care trăiește și în România. Se găsește frecvent și e de 15 ori mai gustos decât celălalt. Foarte multe persoane adoră să consume creveți, dar puțină lume știe că aceștia cresc și în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Garizii ajung foarte des în plasele pescarilor de pe litoralul românesc, dar nu și în farfuriile cliențile pentru că nu există investitori suficienți. Ei sunt vânduți în cantitate limitată în cherhanelele de la Marea Neagră, în sezonul estival.

În apele mării supraviețuiesc mai multe tipuri de creveți, cum ar fi de iarbă, de piatră și de nisip. Creveții sunt mai mici decât cei din străinătate, care trăiesc în apele din țările meditaraneene, având 5-6 centimetri.

ADVERTISEMENT

În perioada lui Nicolae Ceaușescu aceștia se vindeau vara, la orice colț de stradă, fierți sau prăjiți pe tablă, cu puțină sare. Creveții românești erau serviți la momentul respectiv în cornete confecționate din hârtie de ziar.

O porție de creveți aduși din străinătate în restaurantele de la noi costă între 30 și 50 de lei, conform publicației stirileprotv. Pe de altă parte, o porție de creveți românești este mult mai ieftină și costă aproximativ 14 lei.

ADVERTISEMENT

Creveții românești, gustoși și savuroși

Creveții românești sunt mult mai gustoși și mai savuroși decât cei din import, care se găsesc în toate magazinele și supermarketurile din România. Bucătarii sunt de părere că produsul se poate fierbe cu puțină sare pentru a-și lua gustul. Se lasă până când se roșește și apoi se scoate din apă.

„Au fost obișnuiți cu crustaceele din Grecia, care sunt mult mai mari, iar astea ale noastre le-am cam uitat. Noi încercăm să le arătăm ce sunt, uneori sunt zile când le dăm din partea casei doar așa, să le guste”, a spus un proprietar de pescărie, pentru sursa citată mai sus.

ADVERTISEMENT

Cei mai întâlniți garizi cresc în sudul litoralului, unde fundul Mării Negre este mai stâncos. Creveții de nisip adoră nordul litoralului, în timp ce creveții de iarbă sunt întâlniți în număr mare foarte aproape de Gura Portiței.

ADVERTISEMENT