Un produs expirat poate fi folosit pentru plantele din grădină. Conține calciu, dar și alți nutrienți cu multe beneficii. Nu mai este nevoie să-l arunci după depășirea termenului de valabilitate.
Atunci când vine vorba despre grădinărit, există numeroase trucuri și sfaturi pe care le poți pune în aplicare dacă vrei o recoltă bogată fără să utilizezi substanțe chimice.
Un ingredient pe care îl poți folosi pentru cultivarea plantelor este chiar laptele expirat. Deși multe persoane îl aruncă atunci când capătă textura groasă, similară cu cea a iaurtului, laptele care a depășit termenul de valabilitate poate fi foarte util în grădină.
Potrivit Greenwashing Index, nu ar mai trebui să arunci laptele expirat la gunoi deoarece este un ingredient ideal pentru compost. Acesta conține azot, calciu și fosfor, iar plantele au nevoie de acești compuși pentru a putea crește.
Calciul poate fi util la prevenirea putregaiului de la sfârșitul înfloririi, adică a acelor pete întunecate apărute pe partea inferioară a legumelor.
Utilizarea laptelui expirat la compost poate ajuta la reducerea deșeurilor menajere inutile. Potrivit specialiștilor, acesta este mai bun decât laptele proaspăt pentru utilizarea în grădină. Atunci când sunt folosite produse care încă nu s-au descompus, pot apărea probleme.
De exemplu, dacă adaugi lapte proaspăt, poți atrage mucegaiuri și insecte nedorite în timp ce aștepți să se descompună, iar mirosul din grădină va fi unul neplăcut.
Este foarte simplu să utilizezi laptele expirat în grădină. Tot ce trebuie să faci este să-l amesteci cu solul din jurul plantelor. “Doar amestecați-l cu solul din jurul plantelor.
Laptele este, de asemenea, un excelent spray preventiv împotriva oidiumului – pur și simplu diluați-l o parte la 10 părți de apă, apoi aplicați-l pe suprafața frunzelor”, au explicat cei de la Greenwashing Index.
Făina este un alt ingredient expirat pe care îl poți folosi în grădină. Este utilă mai ales pentru culturile cu frunze, precum varza, spanacul și salata, deoarece făina conține azot, dar și alți micronutrienți importanți, printre care și calciul, notează Mirror.
Este indicat să adaugi făina înainte de momentul în care încep să crească culturile. O poți adăuga direct pe sol sau în coșul de compost. “Pulverizați ușor făina veche peste sol cu câteva săptămâni înainte de plantare sau adăugați-o în straturi subțiri la grămada de compost”, au mai precizat specialiștii.