Un produs despre care mulți au impresia că este util într-o cură de slăbit este, de fapt, o bombă calorică. Asta deoarece conține o cantitate ridicată de zahăr, care este considerat un aliment foarte toxic pentru organism. Provoacă inflamații și te deshidratează.
Produsul la care facem referire are un adaos mare și de sulfiți, iar specialiștii în domeniul Nutriției ne avertizează să-l evităm pe cât posibil fiindcă ne dăunează sănătății. În locul lui putem consuma variante ajutătoare organismului, precum legumele verzi.
Ligia Pop, consultant în Nutriție, trage un semnal de alarmă cu privire la fructele deshidratate din magazine și supermarketuri. Acestea sunt pline de zahăr, fiindcă fără acest ingredient ar ajunge în punctul în care ar mucegăi.
”Eu nu sunt tocmai pentru fructele deshidratate, pentru că au un conținut mare de zahăr, sunt lăsate foarte mult timp în cantități concentrate de zahăr (cum ar fi curmalele, smochinele, stafidele). Noi le considerăm variante sănătoase, dar ele sunt, de fapt, pline de zahăr și sulfiți, că altfel s-ar mucegăi”, a explicat Ligia Pop pentru DC Medical.
Ligia Pop ne îndeamnă să înlocuim fructele deshidratate cu cele naturale, culese chiar din curtea/grădina sau livada bunicii dacă avem această posibilitate sau mai degrabă privilegiu, luând în calcul că mare parte din fructele din prezent sunt stropite.
Consultantul în Nutriție a subliniat cât este de important ca un fruct să se dezvolte în mediul său natural, sub lumina solară, fiindcă așa este asigurată vitamina C. De asemenea, așa sunt asigurate și mineralele. Fructele coapte natural sunt adorate de corpul uman.
”O alternativă ar fi fructele lăsate să se coacă natural, în bătaia soarelui, culese coapte. Este foarte greu pentru cei care nu au grădină, dar pot apela la producătorii locali, sunt foarte multe ferme, care oferă posibilitatea să culegi singur sau cu familia, cu școala.
Este foarte important să fie coapte natural, fiindcă atunci au tot ce înseamnă vitamina C și minerale, odată că sunt niște nutrienți ”maturi”, adică complet formaț și, în același timp, gata pentru a fi folosiți de către corp. În momentul în care culegem un fruct crud, acela nu are vitamina (spre exemplu, lămâile, portocalele aduse din alte țări), fiindcă nu au fost lăsate să se formeze complet în bătaia soarelui”, a mai spus Ligia Pop.
Tot consultantul în Nutriție, Ligia Pop, mai precizează că este mai bine să consumi pătrunjel sau un lămâi rezistent la ger. Prea mult zahăr suprasolicită ficatul și de aceea acest organ se mărește și apoi apare balonarea, în cazul persoanelor care nu respectă o alimentație corectă.
”Mai bine mănânci pătrunjel sau mai bine îți iei un lămâi rezistent la ger. Sunt foarte multe opțiuni și trebuie doar să căutăm și să investigăm celelalte opțiuni ale zahărului. Ficatul este suprasolicitat în momentul în care mâncăm o cantitate mare de zahăr”, a mai detaliat Ligia Pop.